Campionatul Internațional de Pizza a început la INDAGRA marți la prânz. La Indagra food, agitație mare, la standul Asociației Pizzarilor Profesioniști. Toată suflarea s-a pregătit încă de ieri pentru Campionatul internațional de Pizza, ediția a 4-a, care are loc aici, la Indagra.
Costin Dumitru, de la Presto Pizza, tocmai scotea o pizza din cuptor. Ceilalți doi colegi ai săi se ocupau să taie alte două pizza diferite, pentru lumea care se adunase la coadă, în tot acest timp. Aștept să termine de împărțit pizza, ca să putem vorbi.
Îmi spune că la concurs poate participa oricine care știe și poate să facă o pizza bună, iar juriul, care va decide, va fi format din cei mai buni pizzari din lume.
Costin Dumitru (Presto Pizza): ” Pizza este gratis pentru toată lumea, pe alese”
„Noi, Presto Pizza suntem sponsorii concursului: sponsorizăm concursul cu materiale, financiar, cu mâncare, pentru că facem pizza pentru public, pentru toată lumea care este prezentă zilele acestea, la târg”, îmi spune Costin Dumitru.
Îl întreb cum se descurcă doar în 3 oameni.
„Păi, noi venim direct cu aluatul făcut. Azi de exemplu, am venit cu aluat pentru 50 de pizza. Mâine și poimâine, când e campionatul, nu o să venim cu pizza,că o să gătească concurenții, dar sâmbătă și duminică o sa venim cu 70-100 de pizza, în fiecare zi.
Pizza este gratis pentru toată lumea, pe alese. Vom face cea mai cerută pizza care este Margherita, pizza Quattro Formaggi și Pizza Diavolo, pizza noastră, care este foarrte bună, cu salam chorizzo, cu care ne lăudăm foarte mult și peperoncino, care este picantă.
Să știți că am adus pentru concurs mozarella de la Sorentino, am venit numai cu ingrediente de top”, îmi mai spune pizzarul Costin Dumitru, între două pauze scurte.
Ovidiu Cheabac: „La Campionatul mondial din Parma costă minim 300 euro participarea. La noi, e gratis!”
Ovidiu Cheabac, cel care a fondat alături de doi prieteni Asociația Pizzarilor Profesioniști din România, coordonează toate pregătirile.
Îmi spune că sunt înscriși până în acel moment 115 concurenți, care vor face 2-3 categorii de pizza.
”Cred că o să avem la degustări, zilele acestea, în jur de 200-300 de pizza.

Sursa foto: G4Food
Avem materie primă de la compania Demetra, avem făină pentru aluat Cinque Stagioni, avem Golden Provider din București, Sorentina Mozarella, Torente, sosul de rosii. Avem parteneri care ne susțin de 4 ani de zile, ca să facem acest eveniment gratuit pentru concurenți, ceea ce nu există nicăieri în lume.
Oriunde te duci în Europa, în lume, plătești ca să participi: de exemplu, la Campionatul mondial din Parma, se plătește, doar ca sa faci o singură categorie, 300 de euro. Și nu ai nimic la dispoziție, trebuie să vii cu totul de acasă. Plus că plătești hotel, avion, ingrediente, totul se plătește”, îmi spune Ovidu Cheabac, românul care a câștigat titlul de campion mondial la pizza Romana, la Parma.
Evenimentul include mai multe secțiuni de concurs:
- Pizza Clasică – Perfecțiune într-o felie
- Pizza Napoletană – Autenticitate italiană
- Pizza in Taglia Romana – Crocantă și aromată la tavă
- Pizza Team(echipe de 3 persoane) – Competiție în echipă
- Pizza Kids– Distracție pentru micii pizzaioli
- Premiul special Golden Provider – cea mai bună combinație pizza & prosecco.
Câștigătorul va participa la Mondialele de la Parma, din aprilie 2026
Îl întreb cu ce premiu va pleca învingătorul acasă.
”Marele câștigător, care va lua trofeul Pizza Master chef 2025, va avea un cuptor electric de pizza, pentru acasă, plus 100 kg de mozarella, plus alte premii de la parteneri.
Este un efort din partea concurenților, că vin și participă, dar este și un efort și din partea noastră,a organizatorilor, pentru a le arăta că-i susținem. Plus că o să organizăm acum și echipa care o să ne reprezinte la mondiale. Mondialele vor fi în aprilie 2026, la Parma, unde vor fi peste 800 participanți, peste 45 de țări.
Miza este mult mai mare pentru concurenți.Anul trecut, un căștigător care a participat la noi, la campionat, a câștigat apoi locul 3 la campionatul mondial, deci s-a vazut că este pe bune concursul, nu a câștigat doar aici, în România!
Cei 115 înscriși sunt toți profesioniști, dar noi permitem să se înscrie și amatori, dacă vor să participe. Poți să fii un bun profesionist și să faci o pizza de calitate, chiar dacă ai doar pasiune și o faci acasă, dar tu, de altfel, lucrezi în IT”, spune Ovidiu.
Ovidiu Cheabac face pizza de mai bine de 20 de ani
Ovidiu îmi spune că face pizza de mai bine de 20 de ani, iar Asociația a deschis-o în 2018, alături de prietenii săi, Julia și Ciprian. În Italia, acolo unde a locuit mai bine de 17 ani, a învățat să facă pizza și s-a perfecționat, apoi s-a mutat în Marea Britanie unde și-a deschis un lanț de pizzerii. Ce l-a determinat să se întoarcă acasă?
”Un copil”, îmi răspunde. Ovidiu s-a întors înapoi acasă, în București, de o lună de zile, pentru că e proaspăt tătic.
”Vreau să mă ocup mai mult de copil, de școală, de astfel de evenimente. Oricum, experiența noastră este mare și încercăm să dăm și la alții”, mi-a mărturisit cu modestie Ovidiu Cheabac.


Foto: Indagra





