Pentru a aborda subiectul roșiilor afectate de schimbările climatice, prețurile acestora, dar și despre problema lipsei apei, am discutat cu câțiva vânzători de roșii dintr-o piață din județul Prahova.
Nicolae Nuță, un cultivator de roșii de la Balta Doamnei, ne-a spus că nu se plânge de recolta de roșii strânsă anul acesta. „Nu mă vait, a fost an bun”, a declarat el pentru G4Food. Cultivatorul ne-a afirmat faptul că a avut probleme cu apa. Pentru a rezolva problema, el a făcut o altă fântână.
„A fost bine anul ăsta (la roșii), mai rău la castraveți, că nu prea se vând”, a adăugat el.
Am discutat și cu Alexandru Ciobanu, un alt cultivator de roșii din Dâmbovița, care ne-a spus că roșiile uscate mai devreme nu sunt un mit, ci o realitate. „Păi au dreptate majoritatea oamenilor. Nu ne văităm, [pentru] că avem irigare, dacă nu aveam și stăteam în baza la ploaie, nu făceam nimic”, a declarat el.
Seceta și canicula, provocări pentru supraviețuirea producătorilor
Ciobanu a adăugat că a fost nevoie să facă puțuri, pentru că au secat izvoarele, iar statul român nu îi ajută (pe cultivatori). „Statul român nu ne ajută, mai mult ne ia decât să ne dea. Trăim în România totuși… plătim scump”, a precizat el.
Atât el cât și Nicolae Nuță au adus în discuție problema meselor scumpe din piață, de 300-600 și ceva de lei pe lună, plus carburantul consumat. „Și noi nu suntem d-ăștia de stăm toată ziua în piață. Suntem producători, când avem marfă venim, când n-avem nu… și tot degeaba”, a menționat Nuță.
Problema apei este una presantă și pentru Ștefan Liță, un cultivator din Puchenii Mari. „Foarte rău. Nu avem apă, n-avem cu ce să udăm. Prețuri proaste au fost. Se vaită lumea că sunt scumpe [roșiile], dar nu se vinde”, a declarat el.
Discuțiile cu cultivatorii de roșii pe care i-am întâlnit în piața din Ploiești, județul Prahova, evidențiază provocările majore cu care aceștia se confruntă în contextul caniculei și al lipsei de apă. Deși unii producători, precum Nicolae Nuță, consideră că au avut un an bun, problemele legate de irigare și costurile ridicate continuă să fie o povară pentru mulți alții.
În ciuda dificultăților, acești cultivatori își mențin optimismul și continuă să caute soluții pentru a-și susține afacerile. Situația lor reflectă o realitate agricolă în care adaptabilitatea și perseverența sunt esențiale pentru supraviețuire. Pe măsură ce schimbările climatice continuă să afecteze agricultura, sprijinul pentru fermieri devine din ce în ce mai important.
Sursa foto: Natalia Bratslavsky | Dreamstime.com
Citește și: Cultivator premiat de tomate din Constanța: Roșiile cresc din ce în ce mai greu afară, din cauza căldurii