Reducerea la jumătate a risipei alimentare poate reduce foametea pentru 153 de milioane de persoane / Fructele și legumele, cele mai risipite alimente

risipa alimentara, foamete, raport, alimente Sursa foto: Katie Nesling | Dreamstime.com

Reducerea la jumătate a risipei de alimente ar putea diminua emisiile care contribuie la încălzirea globală și ar putea eradica subnutriția pentru 153 de milioane de persoane la nivel global, au afirmat marți OCDE și Agenția ONU pentru Alimentație într-un raport comun, potrivit AFP.

Aproximativ o treime din alimentele produse pentru consumul uman se pierd sau sunt risipite la nivel mondial, potrivit Organizației pentru Alimentație și Agricultură (FAO), ceea ce duce la emisii inutile și la o cantitate mai mică de alimente disponibile pentru cei care au nevoie de ele.

Raportul avertizează că, până în 2033, numărul de calorii pierdute și irosite între momentul în care produsele părăsesc fermele și cel în care ajung în magazine și gospodării ar putea fi mai mult decât dublu față de numărul de calorii consumate în prezent într-un an în țările cu venituri mici.

Reducerea la jumătate a cantității de alimente pierdute și irosite de-a lungul călătoriei de la fermă la masă „are potențialul de a reduce emisiile globale de gaze cu efect de seră din agricultură cu patru procente și numărul de persoane subnutrite cu 153 de milioane până în anul 2030”, potrivit raportului.

„Acest obiectiv reprezintă o limită superioară extrem de ambițioasă și ar necesita schimbări substanțiale atât din partea consumatorilor, cât și din partea producătorilor”, au adăugat autorii raportului.

Agricultura, silvicultura și alte tipuri de utilizare a terenurilor sunt responsabile pentru aproximativ o cincime din emisiile globale de gaze cu efect de seră provocate de om.

Țările ONU s-au angajat să reducă risipa de alimente pe cap de locuitor cu 50% până în 2030, ca parte a obiectivelor de dezvoltare durabilă, însă nu există niciun obiectiv global pentru reducerea pierderilor de alimente de-a lungul lanțului de aprovizionare.

Potrivit raportului, între 2021 și 2023, fructele și legumele au reprezentat mai mult de jumătate din alimentele pierdute și risipite, având în vedere natura lor extrem de perisabilă și termenul de valabilitate relativ scurt.

Cerealele au urmat, reprezentând peste un sfert din alimentele pierdute și irosite.

FAO estimează că aproximativ 600 de milioane de persoane se vor confrunta cu foametea în 2030.

„Măsurile de reducere a pierderilor și risipei de alimente ar putea crește semnificativ consumul de alimente la nivel mondial, deoarece mai multe alimente devin disponibile și prețurile scad, asigurând un acces mai mare la alimente pentru populațiile cu venituri reduse”, se arată în raport.

Reducerea la jumătate a pierderilor și risipei de alimente până în 2030 ar putea duce la o creștere a consumului de alimente cu 10% în țările cu venituri mici, cu 6% în țările cu venituri medii-mici și cu 4% în cele cu venituri medii-mari, a adăugat raportul.

Sursa foto: Katie Nesling | Dreamstime.com

Citește și: De ce aruncăm atât de multă mâncare? Cum să reduci risipa alimentară aplicând câteva reguli simple

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Food:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *