5 modalități de a evita să ”ciugulești” între mese. Care sunt motivele pentru care ți se face foame atât de des

ciugulit Sursa foto: Pexels

Mâncatul este una dintre activitățile care ne fac să ne simțim bine, pur și simplu pentru că satisface una dintre cele mai importante nevoi de bază ale noastre. Cine nu a gustat ceva din când în când? Între micul dejun și prânz, înainte de a merge la culcare… Acest lucru nu este deloc rău, dar dacă o facem zilnic, arată cum nu avem o alimentație corectă.

Problema cu gustările între mese este că, de obicei, le facem inconștient, fie din plictiseală, foame emoțională… În plus, este important să știm, că așa cu a explicat un dietetician-nutriționist pentru ABC, gustările între mese, nu sunt sănătoase, deoarece nu lăsăm sistemul digestiv să se odihnească. „Avem un ‘sistem de curățare’ a resturilor de mâncare și bacterii care se activează la 90 de minute după ce am mâncat și care funcționează în cicluri de 90 de minute: „Este convenabil să nu îl întrerupem și să lăsăm suficient timp între mese pentru a evita problemele digestive”.

De ce mănânci între mese?

„Evitarea gustărilor între mese pare o sarcină dificilă dacă nu știi de ce ai această nevoie”, comentează Laura Jorge, dietetician-nutriționist. Acestea sunt motivele pentru care corpul tău ar putea cere ”ciuguleli”:

  1. Nu mănânci suficient la mesele principale. Include suficiente proteine și fibre pentru a te ajuta să te simți sătul, și probabil vei reduce dorința de a mânca între mese.
  2. Nu bei suficientă apă. Uneori, setea este confundată cu foamea, așa că asigură-te că nu excluzi această cauză.
  3. Planifică bine mesele intermediare. „Este posibil ca, dacă nu ai idei sau opțiuni pentru gustări și prânzuri, să ajungi să mănânci primul lucru pe care îl găsești, așa că îți recomandăm să planifici aceste mese și să îți rezervi o oră concretă pentru a te așeza și a mânca ceva în liniște”, comentează Laura Jorge.
  4. Mănânci din stres, plictiseală sau anxietate. Gândește-te de unde vine acea foame când ai dorința de a ciuguli ceva și analizează ce poți face în loc să mănânci dacă motivul foamei tale este unul dintre cele menționate.

„În cazul gustărilor inconștiente din cauza stresului și anxietății, ar fi interesant să lucrezi la conștientizarea foamei și chiar să mergi la un specialist care să te ajute să îți gestionezi mai bine emoțiile și să nu ajungi să mănânci doar de dragul de a mânca”, sfătuiește Beatriz Cerdán, dietetician-nutriționist, care adaugă că ar trebui să evităm să avem la îndemână alimente foarte apetisante, pe care, când le vedem, le consumăm fără să ne gândim.

  1. Mănânci repede. Când mâncăm rapid, creierul „nu realizează” că mâncăm și nu ne trimite semnalele care ne spun că ne săturăm, așa că va fi mai ușor să ajungem să ciugulim după aceea. Încearcă să mănânci încet și să mesteci bine fiecare mușcătură, și vei vedea că te vei simți mai sătul pe parcursul zilei.

Așa cum garantează María Sanchidrián, dorința de a mânca între mese este un semn „că ceva nu este abordat, și este foarte benefic să te așezi și să scrii pentru a descoperi ce te neliniștește și cum poți rezolva acea problemă, care nu are nimic de-a face cu mâncarea”.

Așadar, dacă mereu ciugulești și nu poți evita acest lucru, verifică toate punctele menționate anterior, deoarece este aproape sigur că unul dintre ele nu funcționează corect.

Ce să mănânci între mese?

Dacă pur și simplu, ocazional, ai poftă de o gustare, fie pentru că ocazia o cere sau pentru că într-adevăr ți-e foame, deși ai mâncat bine, acestea sunt gustările recomandate de María Sanchidrián pentru a te asigura măcar că ai un aport sănătos și nu doar calorii goale:

  1. Fructe proaspete. Ține-le tăiate în frigider.
  2. Fructe uscate. Curmale, caise uscate, stafide, prune uscate, merișoare fără zahăr, mango deshidratat.
  3. Iaurt natural. Nu trebuie să fie degresat, te va sătura mai bine dacă grăsime. Iaurtul grecesc este mai gustos și sănătos, important este să nu conțină zahăr.
  4. Ciocolată neagră 85%.
  5. Popcorn cu puțină sare.
  6. Rondele de orez sau de porumb.
  7. Nuci crude sau prăjite fără sare.
  8. Semințe de floarea-soarelui necojite, pentru a te distra mai mult timp.
  9. Murături: castraveciori murați, ceapă murată, usturoi.
  10. Năut prăjit. Se poate cumpăra sau se poate face la cuptor cu condimente.
  11. Morcov curățat sau castravete cu hummus sau guacamole.
  12. Roșii cherry.

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Food:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *