Prognoza agrometeorologică: Rezerva de umiditate în cultura grâului de toamnă, în limite satisfăcătoare în toată ţara

grau Sursa foto: unsplash.com

Rezerva de umiditate în cultura grâului de toamnă, pe adâncimea de sol 0 – 100 centimetri, se va încadra în limite satisfăcătoare, apropiate de optim şi optime, la nivelul întregului teritoriu agricol, relevă prognoza agrometeorologică emisă de Administraţia Naţională de Meteorologie (ANM) pentru perioada 9 – 15 ianuarie 2025, transmite Agerpres.

Potrivit specialiștilor ANM, regimul hidrotermic din aer şi sol va imprima ritmuri lente de vegetaţie la speciile de toamnă în toate regiunile agricole, iar în zonele depresionare se va menţine stadiul de repaus biologic.

Starea de vegetaţie a plantelor va fi medie şi slabă, îndeosebi în culturile întârziate fenologic.

„Cerealierele de toamnă (orz şi grâu) se vor afla în fazele de răsărire (75-100%), formare a frunzei a treia (40-100%), precum şi înfrăţire (20-100%). În Oltenia, Muntenia, Moldova şi Dobrogea, la rapiţa înfiinţată în epoca optimă se va continua dezvoltarea aparatului foliar (8-13 frunze)”, se arată în prognoză.

ANM: Vremea caldă de la începutul intervalului va intra într-un proces de răcire treptată

În majoritatea plantaţiilor, la pomii fructiferi şi viţa-de-vie se va menţine starea de repaus biologic, speciile fiind bine adaptate la condiţiile de iernare. Ca urmare, lucrările agricole specifice acestei perioade se vor desfăşura pe ansamblu normal, cu excepţia zilelor cu precipitaţii.

Recomandările de specialitate vizează continuarea efectuării controlului biologic sistematic pentru determinarea viabilităţii plantelor la culturile de toamnă, precum şi a mugurilor de rod la pomii fructiferi şi viţa-de-vie; aplicarea îngrăşămintelor minerale complexe pe bază de fosfor şi potasiu la speciile de toamnă înfiinţate în epoca optimă; efectuarea lucrărilor de întreţinere în plantaţiile pomi-viticole.

Vremea caldă de la începutul intervalului va intra într-un proces de răcire treptată, devenind normală sub aspect termic, în toate zonele de cultură. Temperatura medie diurnă a aerului se va situa între 2 – 14 grade C în primele zile, abaterile termice pozitive fiind de 1 – 12 grade C şi -6 – +4 grade C spre sfârşitul intervalului, limite apropiate de mediile multianuale, la nivelul întregii ţări.

Temperatura maximă a aerului va fi cuprinsă între -4 şi 18 grade C, la scara întregului teritoriu agricol. Temperatura minimă a aerului va oscila între -8 şi 9 grade C în cea mai mare parte a ţării, valori mai scăzute fiind posibile în estul Transilvaniei şi nordul Moldovei, unde se va produce brumă şi îngheţ la sol.

Sunt prognozate precipitaţii sub formă de ploaie, dar şi mixte (ploaie, lapoviţă şi ninsoare), acestea fiind însoţite de intensificări temporare ale vântului, pe suprafeţe agricole extinse. De asemenea se vor menţine condiţii de producere a ceţii, asociată cu burniţă.

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Food:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *