Produsele alimentare cultivate în laborator, tot mai aproape de aprobarea în Marea Britanie / Autoritățile fac cercetări riguroase pentru a se asigura că aceste alimente sunt sigure pentru consum

carne laborator Sursa foto:Flickr/Ivan Radic

Un nou pas important a fost făcut în direcția aprobării alimentelor cultivate în laborator în Marea Britanie, odată cu câștigarea unei finanțări de 1,6 milioane de lire sterline de către Agenția pentru Standarde Alimentare (FSA) și Food Standards Scotland. Aceste fonduri provin din cadrul programului Engineering Biology Sandbox (EBSF), care își propune să sprijine cercetarea siguranței produselor pe o perioadă de doi ani, notează Sky News.

Alimentele cultivate cu celule (PCC) reprezintă un tip inovator de produse alimentare, care nu utilizează metodele tradiționale de agricultură, precum creșterea animalelor sau cultivarea plantelor și cerealelor. În schimb, celulele vegetale sau animale sunt crescute într-un mediu controlat, prin utilizarea tehnologiei avansate, pentru a crea alimente sustenabile.

Unul dintre principalele avantaje ale acestui tip de aliment îl reprezintă reducerea amprentei ecologice. Comparativ cu agricultura tradițională, alimentele cultivate în laborator contribuie la scăderea emisiilor de gaze cu efect de seră, generate în mod obișnuit de animalele crescute pentru consum. Această sustenabilitate a atras interesul atât al consumatorilor, cât și al investitorilor.

În prezent, nu există PCC aprobate pentru consumul uman în Marea Britanie

În ciuda interesului tot mai mare pentru acest tip de produse, în prezent, nu există PCC aprobate pentru consumul uman în Marea Britanie. Cu toate acestea, finanțarea acordată de guvern va permite FSA și Food Standards Scotland să desfășoare cercetări riguroase pentru a se asigura că aceste alimente sunt sigure pentru consum.

„Aceste informații ne vor permite să facem recomandări științifice bine informate și bazate pe dovezi despre siguranța produselor și să răspundem la întrebări la care trebuie să răspundem înainte ca orice CCP să poată intra pe piață”, a precizat FSA.

Profesorul Robin May, consilier științific șef la FSA, a subliniat importanța acestui program pentru viitorul alimentelor cultivate: „A ne asigura că consumatorii pot avea încredere în siguranța noilor alimente este una dintre cele mai importante responsabilități ale noastre. Programul CCP sandbox va permite inovarea sigură și ne va permite să ținem pasul cu noile tehnologii utilizate de industria alimentară pentru a oferi consumatorilor o gamă mai largă de alimente sigure”.

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Food:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *