VIDEO Satu Mare: Producătorul Allu se pregătește să folosească un vehicul de peste 120.000 de euro pentru a culege alune de pădure bio / Mașina compensează deficitul de forță de muncă

allu, alune de padure, bio, vehicul Sursa foto: Allu

Un vehicul în valoare de 120.000 de euro va începe să culeagă alune de pădure pe plantația Allu din Satu Mare, a declarat, la conferința de lansare a site-ului G4Food, Horațiu Buzgău, coordonator executiv al companiei.

Vehiculul, marca Facma, este importat din Italia. Mașina autopropulsată va putea acoperi, începând din această toamnă, o suprafață de 50 de hectare și poate înlocui câteva zeci de angajați.

„Recrutarea este o provocare și pentru noi, în special dacă ne raportăm la forța de muncă calificată”, a declarat, la evenimentul din 26 martie, Buzgău. El a adăugat că Allu încearcă, printr-o serie de automatizări pe care le-a făcut prin fonduri europene, să le ușureze munca angajaților existenți și să le ofere un mediu de lucru plăcut. „Mă refer la ultima investiție, care înseamnă o recoltare complet automatizată printr-o mașină autopropulsată de recoltare”, a explicat Horațiu Buzgău.

Reprezentantul Allu admite că fără automatizări și utilaje performante situația ar fi dificilă.
În întregul sector agricol din România există un deficit mare de forță de muncă, iar noile tehnologii, precum roboții autonomi și platformele înzestrate cu inteligență artificială, pot ameliora problema.

„Agricultura româneasca este un sector unde forța de muncă este insuficientă și cu siguranță IA-ul va aduce doar o mână de ajutor acolo unde nu există alte soluții. Plus, IA-ul va îmbunătăți calitatea vieții fermierilor și a angajaților lor. Un om nu poate lucra fără pauză 20 de ore, în schimb un robot autonom poate face asta fără probleme”, a declarat, pentru G4Media, Lucia Pavelescu, Marketing Team Lead la Vantage România.

Evenimentul de lansare al G4Food a fost susținut de Transavia, Auchan și Lăptăria cu caimac.

Filmare: Inquam Photos

Sursa foto: Allu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *