Generația Z din România, formată din tinerii cu vârste între 18 și 30 de ani, se confruntă cu un paradox al modernității: acces crescut la informații despre alimentație, dar și o expunere accentuată la obiceiuri care le afectează sănătatea. Aproape 1 din 3 tineri români este supraponderal sau obez, potrivit primului studiu de acest tip realizat de Asociația Dieteticienilor din România, cu sprijinul Nestlé România.
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Food:
- articolul continuă mai jos -
Intitulat „Evaluarea stilului de viață și a obiceiurilor alimentare în rândul tinerilor cu vârsta între 18 și 30 de ani din România”, studiul a fost derulat în perioada februarie–mai 2025, pe un eșantion de 1.205 tineri, majoritar din mediul urban, cu o vârstă medie de puțin peste 23 de ani.
Concluziile sunt îngrijorătoare: doar 60,8% dintre participanți au un IMC în limite normale, în timp ce 32,5% sunt supraponderali sau obezi. Diferențele între sexe sunt notabile – aproape 68% dintre femei se încadrează în categoria de greutate normală, însă 42% dintre bărbați sunt supraponderali sau obezi.
„Procentul e mai ridicat în rândul bărbaților”
„Îngrijorător este faptul că unul din trei tineri sunt supraponderali sau prezintă obezitate, acest procent fiind mult mai ridicat în rândul bărbaților. Printre factorii alimentari corelați cu un IMC crescut se numără consumul frecvent de băuturi carbogazoase, mezeluri, carne roșie și dulciuri. În plus, doar 46% din totalul respondenților își ating nivelul recomandat de activitate fizică săptămânală”, a explicat Dr. Laura Gavrilaș, nutriționist-dietetician autorizat și lector universitar la Universitatea de Medicină și Farmacie „Iuliu Hațieganu” din Cluj-Napoca.
În ceea ce privește activitatea fizică, doar 46,1% dintre tineri spun că fac mișcare suficientă – peste 150 de minute pe săptămână. Restul, fie nu fac deloc sport (9,4%), fie au un nivel insuficient de activitate fizică (44,5%).
„Majoritatea tinereilor cu vârste între 18 și 30 de ani își petrec mult timp la birou, pe scaun. Dincolo de riscul pe care îl reprezintă sedentarismul pentru creșterea în greutate, aceasta este influențată și de problemele cu somnul. 1 din 3 tineri au probleme cu somnul, adică au dificultăți în a adormi, au treziri nocturne frecvente sau oboseală cronică. Lipsa unui somn odihnitor are impact asupra alegerilor alimentare”, a explicat Diana Crișan, nutriționist-dietetician autorizat.
Obiceiurile alimentare conturează o generație preponderent omnivoră (95,1%) și cu un interes crescut față de informarea privind produsele consumate – peste 85% dintre respondenți declară că citesc etichetele produselor cel puțin ocazional.
„Generația Z nu este doar cea mai conectată generație, ci și una aflată la răscruce între alegeri alimentare sănătoase și riscuri tot mai mari asociate stilului de viață modern”
În ciuda acestor date, comportamentele alimentare variază între sexe: femeile tind să respecte mai strict structura clasică de trei mese pe zi, în timp ce bărbații preferă un număr mai mare de mese (peste 4/zi).
„Generația Z nu este doar cea mai conectată generație, ci și una aflată la răscruce între alegeri alimentare sănătoase și riscuri tot mai mari asociate stilului de viață modern. Studiul nostru ne oferă o bază solidă pentru dezvoltarea de măsuri preventive și intervenții adaptate realităților actuale ale acestei generații, reflectând atât provocările, cât și oportunitățile care definesc comportamentele lor nutriționale și cotidiene”, a subliniat Dr. Laura Gavrilaș.
Demersul se înscrie în strategia Nestlé România de promovare a unui stil de viață sănătos, bazat pe înțelegerea reală a obiceiurilor de viață ale diferitelor generații. Reprezentanții companiei spun că vor continua să susțină astfel de inițiative, menite să contribuie la sănătatea publică pe termen lung.
„Avem în acest studiu o radiografie extrem de valoroasă a stilului de viață și alimentație în rândul Generației Z, preponderent din mediul urban. Astfel de studii, mai ales dacă sunt corelate și cu alte date statistice, pot ajuta la evaluarea stării de sănătate a acestei categorii de vârstă la nivel național, precum și la elaborarea de politici sociale, medicale și profesionale, pentru că vorbim de o generație aflată la începutul carierei profesionale”, explică Nicoleta Tupiță, dietetician autorizat și Manager Nutriție Nestlé Europa de Sud-Est
