Primul deces cauzat de gripa aviară înregistrat în America / Medic: „Aceasta este probabil cea mai agresivă formă a virusului pe care am văzut-o. Faptul că a cauzat o infecție fatală este tragic, dar nu surprinzător”

laborator, apa, alimente, bacterii foto pexels.com/@Chokniti Khongchum

Departamentul de Sănătate din Louisiana a confirmat primul deces uman cauzat de gripa aviară H5N1 în Statele Unite. Persoana decedată, un pacient în vârstă de peste 65 de ani, cu afecțiuni medicale preexistente, a fost spitalizată după ce a intrat în contact cu păsări dintr-o curte proprie și păsări sălbatice. Acesta este primul caz sever și fatal de gripă aviară înregistrat în SUA, transmite CNN.

Autoritățile din Louisiana au precizat că nu au identificat alte cazuri umane legate de această infecție.

Un virus periculos și imprevizibil

Experții în gripă au avertizat de mult timp că virusul H5N1 este extrem de periculos.

„Am studiat arborele genealogic al acestui virus de aproximativ 25 de ani, iar aceasta este probabil cea mai agresivă formă a virusului pe care am văzut-o. Deci faptul că, în final, a cauzat o infecție fatală aici este tragic, dar nu surprinzător”, a declarat Dr. Richard Webby, director al Centrului de Colaborare al Organizației Mondiale a Sănătății pentru Studiul Ecologiei Gripei la Animale și Păsări, din cadrul Spitalului de Cercetare Pediatrică St. Jude.

De la începutul anului 2003, la nivel global au fost raportate aproximativ 900 de cazuri de infecții umane cu gripă aviară, jumătate dintre acestea fiind fatale, conform Organizației Mondiale a Sănătății (OMS). Totuși, experții subliniază că rata mortalității reale ar putea fi mai mică, deoarece cazurile ușoare de boală sunt rareori raportate.

Chiar și așa, dacă rata mortalității ar fi de 5% – de 10 ori mai mică decât estimările inițiale – virusul H5N1 ar rămâne o amenințare serioasă. Comparativ, rata mortalității pentru tulpina inițială a Covid-19 era estimată la aproximativ 2,6%.

Pacientul a fost infectat cu o tulpină care circulă în rândul păsărilor sălbatice și domestice

Pacientul din Louisiana a fost infectat cu clada D1.1 a virusului H5N1, o tulpină care circulă în rândul păsărilor sălbatice și domestice. Această variantă a infectat anterior și un adolescent de 13 ani din Canada, care a fost grav bolnav, dar s-a recuperat după îngrijiri intensive. De asemenea, au fost identificate cazuri mai ușoare în rândul lucrătorilor de pe fermele de păsări din statul Washington.

Cercetările realizate de Centrul pentru Controlul și Prevenirea Bolilor (CDC) au relevat mutații genetice ale virusului care ar putea facilita infectarea căilor respiratorii superioare la oameni și răspândirea mai ușoară de la o persoană la alta. Totuși, aceste modificări genetice nu au fost observate la păsările cu care pacientul din Louisiana a intrat în contact, ceea ce sugerează că mutațiile s-au produs după infectare.

CDC continuă să investigheze acest caz, analizând probe de sânge colectate de la pacient în timp pentru a înțelege evoluția virusului în organismul acestuia.

„Evoluția virusului este îngrijorătoare, dar subliniază importanța prevenirii fiecărei infecții posibile pentru a reduce riscul transmiterii către alte persoane”, a declarat Dr. Seema Lakdawala, microbiolog și imunolog la Școala de Medicină a Universității Emory.

Precauții pentru populație

Într-o declarație oficială, CDC a calificat decesul din Louisiana drept tragic, dar a subliniat că acest caz singular nu a crescut nivelul de risc pentru publicul general.

„CDC a studiat cu atenție informațiile disponibile despre persoana care a decedat în Louisiana și continuă să evalueze că riscul pentru publicul general rămâne scăzut. Cel mai important, nu s-a identificat nicio transmitere de la om la om”, se arată în declarație.

Cu toate acestea, persoanele care cresc păsări în gospodării sau lucrează în ferme de păsări și lactate sunt îndemnate să ia măsuri de precauție.

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Food:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *