Jaroslav Zetocha, un fermier de origine slovacă stabilit în Șinteu, județul Bihor, a revoluționat vânzarea directă de produse agricole prin instalarea primului „automat” de cartofi din România. Lansată cu un an în urmă, această inițiativă inovatoare și-a demonstrat rapid eficiența, determinându-l pe antreprenor să își extindă afacerea și să pregătească noi proiecte, scrie Revista Ferma.
„Am extins suprafața de vânzare, construind o altă căsuță mai funcțională, deoarece cea existentă devenise neîncăpătoare, și am instalat un model mai nou cu mai multe compartimente (de la 36 la 106)”, a explicat Zetocha, pentru publicația citată. În căsuța compartimentată se găsesc nu doar cartofi ambalați în săculeți de 5 și 10 kg, ci și produse ale altor producători locali, precum nuci, alune de pădure învelite în ciocolată și miere de salcâm. Plata se poate face fie numerar, fie cu cardul, asigurând flexibilitate pentru clienți.
Un model de afacere inspirat din Austria
Ideea de a vinde produse agricole prin intermediul unui automat i-a venit lui Jaroslav Zetocha în urma unei vizite în Austria, unde a observat un sistem similar. Cu o suprafață de 28 de hectare cultivate, dintre care 6 hectare sunt dedicate cartofilor, fermierul a ales să cultive soiuri calitative, cu un gust superior, aduse din Germania.
„Ne-am orientat către soiuri gustoase, calitative, dar care nu fac producții foarte mari. Nu putem vorbi de recolte medii de 40-50 de tone la hectar, ci undeva la jumătate. Mare parte din ce am produs am valorificat prin automat”, a precizat Zetocha.
Automatul, amplasat strategic la ferma sa de pe Drumul Național din Șinteu, oferă clienților acces ușor, inclusiv locuri de parcare. Succesul acestui sistem a fost evident încă de la început, cu o medie de vânzări de aproximativ 300 de lei pe zi, echivalentul a 9.000 de lei pe lună.
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Food:
Investiții și planuri de extindere
Pentru a răspunde cererii tot mai mari, Jaroslav Zetocha a investit până acum 25.000 de euro în această afacere, suma incluzând modernizarea și extinderea automatului. „Ne așteptăm să amortizăm investiția într-un an și jumătate. Avem suficient stoc de cartofi până la noua recoltă și intenționăm ca în vară să mai instalăm încă un automat într-un oraș apropiat, care să ofere și pachete mai mici, de 1-3 kg de cartofi”, a declarat fermierul.
În plus, fermierul plănuiește să acceseze finanțare europeană pentru a achiziționa o linie tehnologică modernă și utilaje agricole necesare pentru a susține cererea crescută. „Ne gândim să depunem, în viitorul foarte apropiat, un proiect cu finanțare europeană, pentru achiziționarea unei linii tehnologice moderne și a unor utilaje agricole pentru lucrul în câmp”, a adăugat antreprenorul.