Se presupunea că recolta slabă din 2023 este un subiect depășit, dar prețurile la cacao au continuat să crească. „Aurul maron” și-a mărit valoarea cu 46% din noiembrie până pe 10 ianuarie, conform indicelui Trading Economics, scrie Business Insider España. Nici măcar Organizația Internațională de Cacao (ICCO, conform acronimului în engleză) nu înțelege ce se întâmplă.
„Așa cum se întâmplă în economia de bază, unde o creștere a ofertei conduce aproape întotdeauna la o scădere a prețurilor, se observă, în general, că o creștere a livrărilor de cacao determină scăderea prețurilor. Totuși, acest lucru nu a fost cazul în noiembrie, deoarece atât livrările, cât și prețurile au crescut simultan”, se afirmă în ultimul raport al ICCO.
Factori climatici
Cote d’Ivoire (Coasta de Fildeș) și Ghana, care împreună produc peste 60% din producția mondială de cacao, au fost grav afectate de condiții meteorologice extreme și boli ale culturilor. Fenomenul El Niño, care a provocat secete și ploi abundente în momente critice ale ciclului agricol, a redus drastic recoltele din 2023-2024.
De asemenea, boli precum ciuperca de vână neagră și virusul „vârfului umflat” al arborelui de cacao au devastat plantațiile, reducând productivitatea cu până la 50% în zonele afectate, conform ICCO.
Un deficit istoric
Deficitul global de cacao din campania 2023-2024 a atins 478.000 de tone, cel mai mare din ultimii peste 60 de ani, ceea ce a dus stocurile mondiale la cel mai scăzut nivel din ultimul deceniu.
Perspectiva pentru sezonul 2024-2025 este ceva mai optimistă, cu o posibilă creștere a producției de 17%, dar aceasta rămâne insuficientă pentru a acoperi cererea, conform rapoartelor Băncii Mondiale.
În decembrie 2024, prețurile la cacao au atins un maxim istoric de 12.906 dolari (aproximativ 12.560 de euro) pe tonă, depășind chiar și rentabilitatea altor produse de bază, cum ar fi cafeaua. Aceste cifre au obligat companii precum Hershey și Mondelez să-și ajusteze strategiile, reducând dimensiunea produselor sau explorând alternative la praful de cacao tradițional.
Presiuni asupra producătorilor artizanali
Pe de altă parte, producătorii de ciocolată artizanală, care depind de ingrediente de înaltă calitate, se confruntă cu o presiune semnificativă. Companii precum Dandelion Chocolate și-au crescut prețurile cu 10%-20% în timp ce caută noi surse de aprovizionare pentru a rămâne competitive, conform Marketplace.
Deși se estimează o ușoară îmbunătățire a producției globale de cacao în anii următori, riscurile asociate schimbărilor climatice, volatilității pieței și tensiunilor comerciale dintre marile puteri rămân o amenințare. Potrivit unui raport ING citat de Euronews, piața va rămâne vulnerabilă la deficite viitoare și posibile fluctuații ale prețurilor.