Prețurile alimentelor la nivel mondial au scăzut cu 0,8% în ultima lună, dar rămân cu 6% mai mari comparativ cu luna mai a anului precedent, potrivit indicelui lunar al FAO. Acesta prevede, totodată, un plus de 2,1% la producția de cereale în 2025, potrivit agenției de știri Ansa.
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Food:
- articolul continuă mai jos -
Scăderea de prețuri din luna mai este determinată de cotațiile mondiale la trei produse: porumbul a scăzut cu 1,8% față de luna anterioară în contextul recoltelor mari, uleiurile vegetale cu 3,7%, iar zahărul cu 2,6%.
Prețurile mondiale la carne și produse lactate, în creștere
Au crescut, în schimb, prețurile cărnii cu 1,3%, însă nu și cele ale cărnii de pasăre; aceasta din urmă este afectată de depistarea gripei aviare înalt patogene într-o fermă din Brazilia, ceea ce a dus la impunerea unor interdicții de import. Au crescut, în cele din urmă, cu 0,8% și produsele lactate, datorită cererii puternice din Asia.
În ceea ce privește cerealele, estimările FAO indică o creștere a consumului mondial cu 0,8% în perioada 2025/26, ajungând la 2.898 milioane de tone, precum și o creștere de 0,5% în utilizarea pentru hrana animalelor.
Având în vedere că producția de cereale ar trebui să depășească gradul de utilizare, stocurile mondiale vor crește cu 1%, ajungând la 873,6 milioane de tone, recuperând parțial contracția din anul precedent. Pe baza previziunilor actuale, raportul dintre stocuri și consumul global de cereale ar trebui să rămână practic stabil, la 29,8%.
Totodată, FAO mai prevede că schimburile comerciale mondiale vor crește cu 1,9% în 2025/26, ajungând la 487,1 milioane de tone, cu o creștere de 3,8% în comerțul cu grâu, care ar trebui să compenseze contracția de 0,7% în comerțul cu orez.