Președintele Comisiei pentru Ocrotirea Monumentelor Naturii spune că trufele ar trebui să fie protejate prin lege

trufe, ciuperci, protejare, lege Sursa foto: Pixabay/Uzan

Trufele, cele mai scumpe dintre ciupercile comestibile, ar trebui protejate prin lege, având în vedere faptul că devin tot mai greu de găsit în mediul lor natural din cauza supraexploatării economice, a declarat pentru Agerpres președintele Comisiei pentru Ocrotirea Monumentelor Naturii din cadrul Academiei Române, prof. univ. dr. Cătălin Tănase de la Facultatea de Biologie a Universității „Alexandru Ioan Cuza” din Iași.

Biologul susține că în prezent există o dezbatere la nivel internațional pentru protecția fungilor, ținând cont de rolul lor benefic în stabilitatea ecosistemelor naturale și implicit în protejarea speciilor de animale și plante care trăiesc în zonele în care aceste ciuperci se găsesc.

„Degeaba protejăm speciile, dacă nu protejăm habitatul lor, adică ariile în care acestea trăiesc. Atenția acordată locurilor unde acestea trăiesc s-a dovedit a fi foarte importantă. Eu aș mai adăuga că este crucială și pentru toate celelalte forme de viață, deoarece cercetările au arătat că toate formele de viață sunt esențiale pentru stabilitatea ecosistemelor naturale. Haideți să ne gândim la fungi sau la ciuperci. În acest moment, dezbaterea cea mai importantă este despre protecția acestor viețuitoare, care sunt răspândite în toate mediile și care, paradoxal, asigură stabilitatea acestor medii. De ce? Pentru că descompun substratul fără viață și, astfel, intervin în procesul de descompunere. Dar mai mult, majoritatea acestor specii de ciuperci formează micorize. De fapt, vigoarea arborilor pe care îi vedem în parcuri se datorează și ciupercilor”, a explicat președintele Comisiei pentru Ocrotirea Monumentelor Naturii pentru Agerpres.

Profesorul Tănase a adăugat că în lista monumentelor naturii protejate ar trebui incluse cât mai repede acele ciuperci care trăiesc sub pământ în simbioză cu anumite tipuri de plante întâlnite frecvent în păduri, precum celebrele trufe, care în ultimii ani au devenit un deliciu în restaurantele de lux din țara noastră.

„Știți foarte bine importanța economică pe care o au acestea, iar supraexploatarea lor este evidentă. În această perioadă, probabil că trufele, atât de mediatizate în prezent, ar trebui protejate la fel cum se întâmplă cu speciile de plante și animale aflate în pericol de dispariție”, a mai adăugat reprezentantul Academiei Române.

Prof. univ. dr. Cătălin Tănase a participat recent la o întâlnire la Brezoi, unde reprezentanții ariilor protejate din țara noastră au sărbătorit Ziua Europeană a Parcurilor Naționale.

„Sunt deja două decenii de când se sărbătorește în România Ziua Europeană a Parcurilor, iar Comisia pentru Ocrotirea Monumentelor Naturii din cadrul Academiei Române sprijină eforturile parcurilor naționale și naturale pentru conservarea speciilor și a habitatelor, pentru prevenirea extincției speciilor amenințate de activitățile umane, pentru menținerea comunităților biotice în aceste rezervații naturale și pentru a găsi soluții pentru conviețuirea omului cu natura”, a mai spus președintele Comisiei pentru Ocrotirea Monumentelor Naturii din cadrul Academiei Române.

Sursa foto: Pixabay/Uzan

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *