Preparate mai mult sau mai puțin tradiționale, dar toate apetisante, la Târgul de Crăciun din Baia Mare/Langoș inspirat de celebra ciocolată Dubai, clătite sau cozonaci făcuți sub ochii clienților, pită cu untură sau șorici sunt doar câteva dintre „ispite” VIDEO

Preparate traditionale la Târgul de Crăciun din Baia Mare Foto: G4Food

Langoș cu fistic inspirat de celebra ciocolată „Dubai”, vin fiert, bucate alese și clătite uriașe sau cozonaci, toate făcute sub ochii cumpărătorului. Pe lângă asta, miere pusă la vânzare de apicultori sau preparate culinare tradiționale precum cârnați de casă, tobă, șorici, pită cu untură, toate acestea și multe altele pot fi gustate și savurate la Târgul de Crăciun din Baia Mare.

Sorin Conici cu soția lui sunt veniți de lângă Timișoara, așa cum vin în ultimii 12 ani de fiecare dată când sunt evenimente în Baia Mare. Clătitele lui uriașe se vând la 20-25 de lei, în funcție de ceea ce conțin la umplutură. Și au peste 60 de tipuri de gemuri și creme pentru asta. „În fiecare zonă se vinde altceva. Aici merg cele cu fructe de pădure. În alte zone merg cele cu dulceață de ardei iute”, spune el.

De asemenea, un fel de cozonaci cu umplutură precum plăcinta sunt preparate toate pe loc. „Avem cu dovleac, cu nucă, cu mere, toate cumpărate din piață. Avem și malaxorul aici și le preparăm pe loc. Totul este proaspăt și nu luăm nimic semipreparat”, arată el.

Langoș inspirat de ciocolata Dubai sau miere de mană și rapiță

Și cum ciocolata Dubai a făcut furori în piață în ultima vreme, nu se putea să nu inspire și pe producătorii celebrului langoș unguresc. „Este langoș cu cremă de fistic, iar pe deasupra putem fistic mărunțit”, spune Katalin Horodi, în timp ce prepară unul dintre cele mai scumpe produse. „Mai avem cu smântână, cașcaval, ciocolată, banane și biscuiți, dar cel mai vândut este cel cu șuncă. Se vând la 20 de lei, iar cel cu fistic la 25 de lei”, mai spune ea.

Vezi detalii

Nu lipsește mierea, care se vinde în mai multe sortimente și costă de la 25 la 60 de lei kilogramul. Cea de rapiță este cea mai ieftină, la 25 de lei. 30 de lei este cea de polifloră, 35 cea de tei, 40 cea de salcâm și 60 cea de mană.

„Am 360 de familii de albine și cinci sortimente de miere: polifloră de munte, din zmeură și mur, am miere de salcâm, de tei – de la masivele de tei din masivul Tulcea, de rapiță și miere de mană din Munții Apuseni. Adică mierea de pădure de brad. Asta este ca mai scumpă”, spune Ianoș Deneș din Cavnic, Maramureș.

„Este o miere rară și la un nivel foarte înalt în ceea ce privește comparația cu alte tipuri de miere”. Toate se vând în egală măsură. „Cei care cunosc mierea de mană, cumpără doar de mană. Ei știu și beneficiile. Alte persoane cumpără doar mierea de rapiță. Ei știu beneficiile acestui tip de miere, care are foarte mult fosfor și calciu”,  mai arată el.

Pe lângă asta găsim preparate precum miere de salcâm cu nucă, miere cu cătină, miere de salcâm cu tinctură de propolis.

Pită cu untură și șorici de porc

Nu puteau lipsi bucatele tradiționale, precum preparatele din carne de porc. De la iahnie de fasole cu cârnați, la mămăligă cu brânză, cârnați și jumări, dar și pită cu untură, care se vinde cu 10 lei o felie, precum și șorici de porc, pentru pofticioși, care se vinde cu 12 lei suta de grame.

Și cum toate acestea sunt bune stropite cu o cană de vin, la 20 de lei putem cumpăra un pahar de vin fiert, îndulcit, cu fructe și condimente specifice.

Târgul de Crăciun din Baia Mare este mai ofertant ca niciodată, cel puțin din punct  de vedere gastronomic. Totul e ca și vremea să mai țină cu băimărenii, pentru că ploaia și ceața din ultimele zile a cam alungat clienții.

 

 

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Food:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *