Crescătorii de vaci pentru lapte au un vis: să nu mai livreze laptele muls de la văcuțele lor unui procesator, ci să-l prelucreze într-o făbricuță proprie și să vândă brânzeturi. Adică, să devină ei înșiși procesatori.
Familia Rétyi, din Arcuș, jud. Covasna, a reușit să transforme acest vis în realitate: după ce timp de peste 25 de ani a furnizat laptele crud unui mare procesator, primind un preț, de cele mai multe ori, nesatisfăcător, fermierii au decis să investească toți banii într-o făbricuță de brânzeturi maturate, ca să valorifice în sistem integrat laptele obținut în ferma de vaci din rasa Holstein, peste 300 de capete.
Aveau deja experiență în integrarea producției primare, după ce au investit într-o moară și o unitate de panificație, ca să proceseze cerealele obținute pe ogoarele proprii.
Așadar, făbricuță de brânzeturi maturate, în Arcuș, jud. Covasna:
”Am deschis unitatea în 2022 și acum producem 2000 t de brânzeturi, săptămânal. Avem un robot, primul robot implicat în producerea brânzeturilor maturate din România, astfel încât intervenția omului este minimă. Noi intervenim numai când trebuie să întoarcem roțile de brânză în presă. De restul, se ocupă ”Robert”, robotul nostru, care ne-a costat vreo 600.000 de euro. Tehnologia este elvețiană, am fost instruiți în Elveția și folosim rețete de acolo, dar laptele este obținut în ferma proprie. Pentru muls, folosim, de asemenea, roboți, care și monitorizează calitatea laptelui”, a declarat pentru Lantulalimentar.ro Rétyi Bea, director de vânzări.
Ce face, totuși, robotul Robert?
”Robotul este activ în camera de maturare, unde brânzeturile sunt dispuse pe polițe din lemn, câte trei calupuri de brânză pe o poliță, un calup având o greutate de 6 kg și un diametru de 30 de cm. Robotul gestionează procesul de maturare prin administrarea de mucegai roșu, apă și sare, pentru ca brânzeturile să capete crusta necesară. Eficiența este uluitoare: în mai puțin de 10 minute reușește să execute operațiunile pentru 45 de calupuri de brânză”.
Producătorul de brânzeturi Arkäse a fost prezent cu produse la Târgul ”Poftim, din România”, organizat de Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale și Cooperativa Caprirom Muntenia Sud, la București, în perioada 1 – 3 decembrie. Lantulalimentar.ro a filmat la standul Arkäse o scurtă demonstrație de răzuire a sortimentului de brânză maturată Raclette, pentru a obține o …garoafă din brânză:
Produsele companiei Arkäse sunt vândute în rețele de hypermarketuri ( Carrefour, Auchan ), dar și on line, prin Sezamo și Freshful, precum și pe piața locală sau în HoReCa.
foto cover arkase.ro