Practicile comerciale neloiale: 1.500 de anchete inițiate anul trecut, în Uniunea Europeană / 17% au avut ca rezultat constatarea unei încălcări sancționate cu amendă

preturi, alimente, profit, venituri Sursa foto: Pixabay / Tumisu

Comisia Europeană a întocmit un raport despre aplicarea de către statele membre a Directivei privind practicile comerciale neloiale (UTP), în lanțul de aprovizionare cu alimente. Elaborarea raportului a fost unul dintre angajamentele Comisiei, prezentate la 15 martie, de a consolida poziția fermierilor în lanțul de aprovizionare cu alimente, anunță forul european pe site-ul propriu

Adoptată în 2019, Directiva UTP interzice 16 practici care pot avea efecte dăunătoare asupra celor mai slabi actori din lanțul alimentar, aceștia fiind, în special, fermierii și furnizorii mai mici. Îmbunătățirea poziției fermierilor în lanțul de aprovizionare cu alimente, susținerea veniturilor acestora și asigurarea unei remunerații echitabile sunt obiective importante ale Politicii Agricole Comune (PAC).

Lanțul de aprovizionare cu alimente se caracterizează prin grade diferite de concentrare: un număr mic de companii mari sunt predominante în piață, iar 95% dintre actorii din industria alimentară și sectoarele de retail sunt întreprinderi mici. 

În schimb, cu 9,1 milioane de ferme, sectorul agricol european rămâne foarte fragmentat ( dimensiunea medie a unei ferme în UE este de 17,4 ha).

Uniunea Europeană a adoptat deja mai multe măsuri menite să rezolve această situație și să asigure un lanț de aprovizionare agroalimentar robust și echitabil, permițând fermierilor și altor mici furnizori să profite de avantajele oportunităților de pe piață. Directiva privind practicile comerciale neloiale a intrat în vigoare la 1 mai 2019 și a obligat statele membre să o transpună în legislația națională înainte de 1 mai 2021. Până în decembrie 2022, toate statele membre au notificat Comisia Europeană despre transpunerea completă a directivei. În general, aplicarea directivei câștigă amploare și va contribui la un grad din ce în ce mai mare de protecție a fermierilor și a furnizorilor mai slabi.

În 2023, au fost deschise în jur de 1.500 de anchete, dintre care aproximativ 17% au avut ca rezultat constatarea unei încălcări sancționate cu amendă.

Cele mai frecvente practici comerciale neloiale au fost plățile întârziate pentru produse agricole și alimentare perisabile sau neperisabile (50%, respectiv 13%), plățile care nu au legătură cu o anumită tranzacție (7%), plățile solicitate de la furnizor pentru acțiuni de marketing (7%), precum și pentru stocare, afișare și listare (7%). Aproximativ 41% dintre practicile neloiale detectate au fost identificate la nivel de comerț cu amănuntul (47% în 2022), 36% la nivelul industriei alimentare (27% în 2022) și 22% la nivelul comerțului cu ridicata (25% în 2022) .

Raportul evidențiază, de asemenea, domenii de îmbunătățire. Cel mai recent sondaj privind practicile comerciale neloiale din lanțul de aprovizionare cu alimente a arătat că gradul de conștientizare cu privire la existența normelor UE în această chestiune importantă este încă prea scăzut (38% dintre respondenți). De asemenea, o mare parte a respondenților (57%) nu știau despre autoritățile naționale de aplicare.

Când au fost întrebați de ce nu au raportat o practică comercială neloială cu care s-au confruntat, respondenții au indicat în principal teama de o anumită formă de represalii din partea cumpărătorului/procesator sau retailer (30%), urmată de acceptul că este o practică obișnuită în sector (23%) sau de convingerea că autoritatea de control nu ar fi în măsură să se ocupe de cazul respectiv (17%). Aplicarea transfrontalieră adecvată se confruntă, de asemenea, cu prea multe obstacole în această privință.

Pentru a însoți punerea în aplicare a regulilor și pentru a face schimb de bune practici, Comisia Europeană a facilitat înființarea rețelei de aplicare a UTP. Compusă din reprezentanți ai autorităților naționale de aplicare, aceasta contribuie la asigurarea unei abordări comune în ceea ce privește aplicarea regulilor și poate emite recomandări.

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Food:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *