FOTO | Dealul cu bisericuță și vinuri rare. Povestea cramei de pe dealurile Silagiului: „Totul a început cu dorința de a avea o casă în vie”

Adam Crăciunscu, proprietarul cramei Aramic FOTO Ștefan Both Adam Crăciunscu, proprietarul cramei Aramic FOTO Ștefan Both

Pe dealurile Silagiului, la 35 de kilometric de Timișoara, acolo unde vița-de-vie are rădăcini vechi de secole, un vis personal s-a transformat într-o cramă de succes. Adam Crăciunescu a pornit cu gândul de a-și construi o casă de vacanță în mijlocul viilor, așa cum văzuse în călătoriile din Occident. Astăzi, după mai bine de un deceniu de muncă, crama Aramic produce 14 tipuri de vin din opt soiuri nobile de struguri.

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Food:

- articolul continuă mai jos -

„Totul a început cu dorința de a avea o casă în vie. Am venit cu câțiva prieteni să cumpărăm teren pe dealul Silagiului, gândindu-ne să ne construim case de vacanță, așa cum văzusem în Slovenia sau Ungaria. Până la urmă, am rămas singur aici”, a povestit Crăciunescu pentru G4Food.

Crama Aramic a fost înființată în 2012, odată cu accesarea unui prim proiect european pentru reconversia plantațiilor de viță-de-vie. A arendat 56 de hectare de teren de la stat, iar în anii care au urmat a implementat cinci proiecte cu fonduri UE: trei pentru reconversie și două pentru achiziția de utilaje de vinificație. Astăzi, Aramic administrează aproximativ 80 de hectare.

„Dacă știam cât de complicat este acest drum, poate că renunțam. Dar a fost o nebunie frumoasă. Am avut curaj și am reușit”, spune antreprenorul.

Crama Aramic FOTO Ștefan Both

Moștenirea vinului de Silagiu

Tradiția cultivării viței-de-vie în zona Silagiului datează de mai bine de două secole, odată cu venirea coloniștilor germani în Banat. Cei stabiliți în Bacova, localitate aflată în apropiere, au transformat pantele domoale ale dealurilor într-un adevărat paradis viticol. În perioada de glorie, existau aici peste 500 de hectare de viță-de-vie. Astăzi, mai sunt aproximativ 200.

Vinul produs în această regiune era atât de apreciat încât ajungea până la Palatul Regal din Viena. Iar terroirul zonei contribuie în continuare la unicitatea vinurilor produse aici.

„Dealul Silagiului este format din șisturi cristaline, o calotă minerală care oferă vinului un caracter aparte. Prezența cuprului și orientarea sud-vestică a plantațiilor asigură condiții excelente pentru maturarea strugurilor. Avem un terroir care pune amprenta pe fiecare sticlă”, explică Crăciunescu.

Crama Aramic FOTO Ștefan Both

Aramic produce atât vinuri albe, cât și roșii, iar în ultimii ani a început să creeze cupaje complexe. Deși nu exportă încă, crama are o piață stabilă în orașe precum Timișoara, București și Brașov, în special în rețeaua HoReCa și în magazinele specializate. Produsele sunt tot mai prezente și pe rafturile supermarketurilor, sub eticheta „produse românești”.

Crama Aramic FOTO Ștefan Both

Provocările pieței de vin din România

În ciuda calității vinurilor, piața nu este ușoară. Concurența este mare, atât din partea importatorilor, cât și a noilor crame apărute cu ajutorul fondurilor europene.

„După pandemie, nu am mai crescut cantitatea produsă, ci doar am reușit să o menținem. Piața este afectată de importurile masive din Italia, Spania, Franța. În plus, din ce în ce mai multe crame mici din România intră pe piață. Cea mai mare provocare rămâne însă valorificarea vinului”, subliniază fondatorul cramei.

Crama Aramic FOTO Ștefan Both

Recent, Aramic a depus un nou proiect pe APIA pentru extinderea capacității de producție.

Bisericuța cultivatorilor de vie

Un element inedit al zonei Silagiului este bisericuța aflată pe cel mai înalt punct al dealului, la 324 de metri altitudine. Ridicată în 1932 de șvabii din Bacova, aceasta este singura capelă din România dedicată viticultorilor.

„În secolul al XIX-lea, viile au fost afectate de filoxeră. După Marea Unire, Regina Maria a vizitat zona, iar localnicii i-au cerut ajutor. Le-a recomandat să ridice o capelă și să se roage pentru protecția viilor. Așa a apărut această bisericuță închinată Sfintei Maria. An de an, cei plecați din Bacova se întorc aici, pentru kirwei – o sărbătoare tradițională”, povestește Crăciunescu.

Capela de pe vârful dealului FOTO Ștefan Both

O cramă cu experiențe pentru vizitatori

Crama Aramic oferă vizitatorilor mai mult decât vinuri bune. Aici se organizează tururi ghidate care includ prezentarea istoriei cramei, vizite la podgorie și explicații despre procesele de vinificare și îmbuteliere. Degustările de vin sunt o atracție în sine, iar sala de evenimente, cu o capacitate de până la 100 de persoane, are o terasă cu vedere panoramică asupra podgoriei.

Crama Aramic FOTO Ștefan Both

Pe dealurile Silagiului, nu departe de stațiunea balneoclimaterică Buziaș, pe lângă Aramic mai sunt patru crame: Dealul Dorului, Thesaurus, Sara şi Agape– care produc vinuri autohtone.

Crama Aramic FOTO Ștefan Both
Crama Aramic FOTO Ștefan Both
Crama Aramic FOTO Ștefan Both
Capela de pe vârful dealului FOTO Ștefan Both

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *