Porumbul este bun pentru tine? Da, potrivit Departamentului Agriculturii din SUA , porumbul galben fiert are valoare nutritivă, fiind bogat în carbohidrați, fibre, vitamine (cum ar fi vitamina C și acid folic), precum și în minerale esențiale, inclusiv zinc, magneziu, cupru, fier și mangan. Mai mult, potrivit healthline.com, porumbul ar avea și proprietatea de a preveni cataracta și degenerscența maculară, două afecțiuni oftalmologice ce pot duce la orbire.
Porumbul este bogat în fibre și compuși vegetali care pot ajuta sănătatea digestive, dar și la cea a ochilor. Cu toate acestea, este bogat în amidon, poate crește glicemia și poate duce la mărirea greutății corporale, atunci când este consumat în exces. Siguranța porumbului modificat genetic poate fi, de asemenea, o preocupare. Totuși, consumat cu moderație, porumbul poate face parte dintr-o dietă sănătoasă
Ce este porumbul?
Porumbul este considerat atât o legumă, cât și o cereală. Porumbul dulce pe care îl mâncăm de pe știulete este, de obicei, considerat o legume, în lumea culinară, în timp ce semințele uscate, care sunt folosite pentru floricele, sunt clasificate drept cereale integrale.
Porumbul a apărut în Mexic cu peste 9.000 de ani în urmă și este cunoscut sub numele său original „porumb” în multe părți ale lumii. Nativii americani au crescut și au recoltat această cultură ca sursă principală de hrană.
Astăzi, porumbul se numără printre cele mai consumate cereale, la nivel mondial.
Porumbul este, de obicei, alb sau galben, dar sunt soiuri ce pot avea și nuanțe de roșu, violet și albastru. Se consumă sub formă de porumb dulce(fiert), floricele de porumb, tortilla, mămăligă, chipsuri, făină de porumb, grăsime, ulei și sirop și se adaugă la nenumărate alte alimente și feluri de mâncare.
În plus, este utilizat, pe scară largă, ca hrană pentru animale și combustibil. De fapt, 40% din porumbul cultivat în SUA este folosit ca și combustibil și 60-70% din porumbul din întreaga lume este produs pentru hrănirea animalelor.
Porumbul este foarte nutritiv
Porumbul este bogat în carbohidrați și este plin de fibre, vitamine și minerale. De asemenea, are un conținut relativ scăzut de proteine și grăsimi.
O cană (164 grame) de porumb galben dulce conține:
- Calorii: 177 calorii
- Carbohidrați: 41 de grame
- Proteine: 5,4 grame
- Grăsimi: 2,1 grame
- Fibre: 4,6 grame
- Vitamina C: 17% din doza zilnică recomandată
- Tiamina (vitamina B1): 24% din doza zilnică recomandată
- Folat (vitamina B9): 19% din doza zilnică recomandată
- Magneziu: 11% din doza zilnică recomandată
- Potasiu: 10% din doza zilnică recomandată
Majoritatea carbohidraților din porumb provin din amidon – care îți poate crește rapid glicemia, în funcție de cât de mult mănânci. Cu toate acestea, este, de asemenea, bogat în fibre care te pot ajuta la echilibrarea nivelului de zahăr din sânge.
Datorită profilului său impresionant de nutrienți, majoritatea oamenilor pot beneficia de consumul de porumb întreg și floricele de porumb, ca parte a unei diete echilibrate. Este, de asemenea, un aliment natural, fără gluten și poate fi consumat și de cei care evită glutenul.
Pe de altă parte, produsele din porumb procesate pot să nu fie foarte hrănitoare, deoarece uleiul rafinat, siropul și chipsurile pierd fibre benefice și alți nutrienți, în timpul producției. De asemenea, multe produse procesate sunt bogate în sare, zahăr sau grăsimi adăugate.
Porumbul conține compuși vegetali și fibre, benefice pentru sănătate
Porumbul conține antioxidanți și compuși vegetali care pot oferi o serie de beneficii pentru sănătate.
Conținutul de luteină și zeaxantină poate aduce beneficii sănătății ochilor.
Porumbul este foarte de bogat în luteină și zeaxantină, doi carotenoizi care pot preveni cataracta și degenerarea maculară legată de vârstă.
Acest lucru se datorează, cel mai probabil, faptului că luteina și zeaxantina formează o mare parte a regiunii maculare a ochilor tăi.
Un studiu efectuat pe 365 de adulți a constatat că cei care au consumat cel mai mare aport de carotenoizi – în special luteină și zeaxantina – au avut un risc cu 43% mai mic de a dezvolta degenerare maculară, în comparație cu cei care au consumat mai puțin porumb.
Prin urmare, consumul regulat de porumb poate promova sănătatea ochilor – în special pentru cei care sunt expuși riscului de a dezvolta degenerare maculară.
Porumbul poate preveni bolile diverticulare și alte probleme digestive
Fibrele din porumb pot oferi, de asemenea, beneficii pentru sănătate. Aportul de fibre alimentare a fost asociat cu un risc mai mic de apariție a mai multor boli, inclusiv boli de inimă și unele tipuri de cancer. Mai mult decât atât, consumul suficient de fibre promovează o digestie sănătoasă și te poate proteja împotriva problemelor intestinale.
Porumbul, în special, poate proteja împotriva problemelor digestive specifice, inclusiv a bolii diverticulare, care se caracterizează prin inflamarea tractului digestive.
Un studio cu durata de 18 ani, efectuat pe peste 47.000 de bărbați adulți, a asociat consumul de floricele de porumb de cel puțin două ori pe săptămână cu un risc semnificativ mai scăzut de boală diverticulară.
Pe baza acestor rezultate, se poate spune că un consum de porumb și floricele de porumb poate promova sănătatea intestinului și poate preveni bolile digestive.