Portretul celebrei artiste mexicane Frida Kahlo, realizat din dovleci/ La Festivalul Dovleacului de la Klaistow (Germania), peste 100.000 de dovleci au fost adunați din toată lumea

portret Frida Kahlo din docleci Sursa foto: apnews.com

La doar 56 de kilometri sud-vest de Berlin, în mica localitate Beelitz, dovleacul devine operă de artă. Ferma Klaistow găzduiește și anul acesta celebrul Festival al Dovleacului, ajuns la cea de-a 22-a ediție, unde tema centrală este dedicată „femeilor puternice”.

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Food:

- articolul continuă mai jos -

Peste 100.000 de dovleci de toate formele, dimensiunile și culorile — adunați din întreaga lume, din peste 500 de soiuri diferite — transformă ferma într-un univers spectaculos, unde arta, natura și inspirația feminină se împletesc.

De la Frida Kahlo la Cleopatra: femeile care prind viață cu ajutorul dovlecilor

Printre sculpturile impresionante care domină expoziția se numără Frida Kahlo, celebra artistă mexicană, Cleopatra, regina Egiptului antic, și Pippi Longstocking, eroina neînfricată din poveștile copilăriei suedeze. Toate au fost recreeate din dovleci colorați, aliniați cu migală și talent.

Pe lângă acestea, vizitatorii pot admira și o Bertha Benz din dovleac, pionier auto german, reprezentată alături de o replică a unuia dintre primele modele Mercedes, cu roți ornate din dovleci portocalii. În alt colț al fermei, Elsa și Olaf, personajele din filmul „Frozen”, îi încântă pe cei mici cu costume strălucitoare din dovleci galbeni.

„Ne-am dat seama că au existat și sunt cu adevărat multe femei uimitoare”, spune Antje Winkelmann, co-directoarea fermei Klaistow, care a ales tema anului după ce, în trecut, expozițiile au explorat teme precum Roma antică, lumea stelelor sau Alpii. „A venit momentul ca femeile să fie în centrul atenției”, adaugă ea, citată de apnews.com.

Tradiție, artă și gust, totul în jurul dovleacului

Festivalul a luat naștere în 2004, pe fondul creșterii popularității Halloweenului în Germania, și a evoluat într-un eveniment de amploare națională, care atrage anual peste 12.000 de vizitatori în weekend și mii în timpul săptămânii.

De atunci, fermierii și artiștii care colaborează la eveniment reușesc, an de an, să transforme dovleacul într-o poveste. „Totul a început cu ideea de a arăta cum a ajuns dovleacul în Europa – o legătură între America și vechiul continent”, explică Winkelmann.

Festivalul nu este doar o expoziție vizuală, ci și una culinară. Vizitatorii pot gusta pui în sos de dovleac, tarte flambée cu dovleac, cremă brûlée de dovleac, sau pâine cu semințe de dovleac coaptă chiar în brutăria fermei. În total, sunt disponibile 30 de tipuri de dovleci, comestibili și decorativi, dar și delicatese inspirate de acest ingredient versatil.

„Avem umpluturi, supe, prăjituri – tot ce vă puteți imagina. Dovleacul este peste tot”, spune zâmbind Winkelmann.

Pentru mulți vizitatori, experiența este una care inspiră. Gesine Struppert, venită împreună cu fiica ei din Wittenberg, recunoaște: „Este incredibil ce poți crea din ceva atât de simplu. Plecăm acasă cu idei noi și cu multă inspirație.”

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *