Putem considera această rețetă un fel de shortcut pentru chiftele: în loc de multe, care necesită un timp lung de preparare, o megachiftea. Un fel de a spune, pornind de la denumirea italiană a preparatului: polpetta înseamnă în italiană chiftea, în timp ce polpettone este un augmentativ al aceluiași substantiv, o chiftea mai mare. Marele avantaj este că odată obținută compoziția, o dăm la cuptor și nu mai presupune nici un efort în plus.
Ca descriere intuitivă, un polpettone nu e altceva decât un preparat similar drobului românesc. Cu diferența că folosim carne tocată, iar pe lângă ea verdețuri și condimente. Opțional, puțin pesmet sau griș. Nu avem decât să amestecăm ingredientele, să dăm formă cilindrică și să dăm la cuptor.
Ingrediente pentru circa 6 porții
1 kg de carne tocată, ideal mix, porc cu vită sau porc cu curcan
2 ouă
4 linguri de pesmet sau griș
1 pahar vin alb
pătrunjel, mărar proaspăt
sare, piper
Procedeu
Rețeta de polpettone e unul dintre cele mai simple preparate din carne: se amestecă pur și simplu toate ingredientele. Secretul este să amalgamăm cât mai bine totul, pentru ca aromele să se distribuie cât mai uniform.
În continuare, trebuie să îi dăm formă compoziției, și facem asta folosind hârtie de cuptor.
Transferăm compoziția pe hârtie, rulăm până obținem un diametru de circa 7-8 cm, apoi închidem bine la capete.
Așezăm ruloul în cuptorul încălzit la 200 de grade. În primele 20 de minute lăsăm compoziția în hârtie, iar pe final o desfacem, să se rumeneacă. În ultimele minute o întoarcem și pe partea opusă. La o cantitate de 1 kg de carne ar trebui să fie gata la cuptor în circa 40-45 de minute, funcție de specificul cuptorului.
Odată ce e gata, se transferă pe un platou și se servește caldă, cu garnitură de piure sau de cartofi la cuptor. Sau, după preferințe.
Notă: Versiunea ilustrată mai sus este una de bază, un punct de plecare, care se poate apoi personaliza cu alte arome, după preferințe și inspirație.