Polonia a preluat conducerea Consiliului UE: Unul dintre punctele centrale ale președinției poloneze este agricultura, având ca obiectiv principal îmbunătățirea competitivității acestui sector și creșterea rezilienței fermierilor în fața crizelor

irigatii, fermieri, pivoti pentru irigatii foto RG Agro

La 1 ianuarie 2025, Polonia a preluat președinția Consiliului Uniunii Europene, marcând pentru a doua oară această responsabilitate, la 13 ani după prima sa președinție. Programul prezentat de Polonia este centrat pe tema securității, un subiect de maximă importanță în contextul agresiunii armate a Rusiei împotriva Ucrainei. Potrivit Eurostat, președinția poloneză pune un accent special pe consolidarea valorilor și principiilor Uniunii Europene, în strânsă colaborare cu societatea civilă, scrie Revista Ferma.

Securitate pe toate planurile

Președinția Poloniei coincide cu începutul unui nou ciclu instituțional al UE, oferind țărilor membre oportunitatea de a stabili direcții strategice pentru următorii cinci ani.

Agenda poloneză include activități menite să consolideze securitatea europeană în multiple dimensiuni: externă, internă, economică, energetică, alimentară și sanitară. De asemenea, președinția Consiliului UE, care se rotește la fiecare 6 luni între țările membre, asigură coerența activităților Uniunii prin organizarea reuniunilor la toate nivelurile.

Planuri concrete pentru agricultură

Unul dintre punctele centrale ale președinției poloneze este agricultura, având ca obiectiv principal îmbunătățirea competitivității acestui sector și creșterea rezilienței fermierilor în fața crizelor. „Președinția poloneză va desfășura o dezbatere de orientare privind Viziunea pentru agricultură și alimentație. Soluțiile viitoare ale PAC trebuie să promoveze construirea și menținerea unei agriculturi europene competitive și reziliente și dezvoltarea zonelor rurale”, se arată în programul președinției, secțiunea agricultură și pescuit.

Prioritățile în domeniul agriculturii includ:

  1. Consolidarea poziției fermierilor în lanțul valoric
    Polonia intenționează să propună soluții pentru stabilizarea veniturilor fermierilor și protejarea acestora de practicile comerciale neloiale.
  2. Viitorul Politicii Agricole Comune (PAC) post-2027
    Promovarea unei PAC care sprijină adoptarea practicilor sustenabile, combaterea schimbărilor climatice și protejarea mediului.
  3. Impactul extinderii UE asupra agriculturii
    Integrarea Ucrainei și a altor posibile state membre în UE aduce noi provocări pentru sectorul agricol european.

Sustenabilitate și reziliență în fața crizelor

Președinția poloneză subliniază importanța adaptării agriculturii la schimbările climatice și alte crize, precum inundațiile și seceta. De asemenea, simplificarea arhitecturii PAC, prin măsuri accesibile fermierilor, este considerată esențială pentru realizarea obiectivelor Pactului Verde European.

Un subiect aparte îl reprezintă gestionarea speciilor protejate care cauzează pagube agriculturii. Dezbaterile se vor concentra pe identificarea soluțiilor pentru un management durabil al acestora.

Finanțare pentru dezvoltare rurală

Polonia dorește să promoveze o utilizare eficientă a fondurilor europene pentru menținerea vitalității zonelor rurale, în paralel cu sprijinirea rezilienței în fața schimbărilor demografice.

Digitalizare, inovare și comerț

Cercetarea și inovarea joacă un rol crucial în modernizarea agriculturii. Președinția poloneză pune accent pe digitalizare, considerând că aceasta poate spori competitivitatea sectorului agricol și asigura securitatea alimentară.

Un alt obiectiv este promovarea competitivității agriculturii europene în comerțul internațional, asigurându-se totodată că alimentele importate respectă standardele de calitate și sustenabilitate ale UE.

Bunăstarea animalelor și trasabilitatea

Harmonizarea legislației privind bunăstarea animalelor și reglementări stricte pentru trasabilitatea produselor sunt priorități în programul președinției. Polonia dorește ca toate aceste măsuri să reflecte cele mai recente progrese științifice și tehnologice.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *