Republica Moldova a început să exporte carne de pui și ouă către Uniunea Europeană, dar doar un număr redus de producători reușește să acceseze această piață. Motivul principal îl reprezintă standardele stricte impuse de legislația comunitară, standarde la care puțini antreprenori moldoveni se pot conforma, scrie transilvaniabusiness.ro.
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Food:
- articolul continuă mai jos -
Potrivit ministrei Dezvoltării Economice și Digitalizării, Doina Nistor, procesul de autorizare este anevoios și costisitor. „Mai mulți antreprenori mi-au spus că s-au pregătit mai bine de un an pentru a obține certificatele de calitate necesare”, a declarat ea la Radio Moldova.
Oficiala încurajează producătorii locali, în special din sectorul agroalimentar, să se orienteze spre piețele externe stabile, precum cea europeană. „Produsele noastre sunt așteptate în UE, dar trebuie să fim pregătiți să respectăm toate cerințele”, a subliniat Doina Nistor.
Exporturi modeste
Deși exporturile actuale sunt încă modeste ca volum, avantajele economice sunt evidente. Prețurile oferite de clienții europeni sunt mai bune decât cele de pe piața internă, ceea ce le permite producătorilor să își diversifice vânzările și să păstreze prețuri competitive pentru consumatorii locali.
Un exemplu vine din Țările de Jos, unde un client care a testat carnea de pui din Moldova a plasat comenzi pentru trei până la patru luni. „Antreprenorul respectiv dorește acum să sprijine și alți fermieri să învețe tehnologia necesară pentru a satisface cerințele pieței europene”, a spus ministra.
În prezent, în Republica Moldova funcționează 43 de fabrici avicole și aproape 227.000 de gospodării individuale care cresc până la șase milioane de păsări. Cele 24 de abatoare existente furnizează anual circa 45.000 de tone de carne de pasăre, iar în cele 12 centre de colectare sunt ambalate anual aproape 253 de milioane de ouă.