Piața cartofilor dulci: Valoarea financiară a importurilor în România este anul acesta de 34 de ori mai mare decât acum zece ani / Nou record în plan european

cartofi dulci, egipt, romania foto: pexels.com/@Kindel Media

Piața cartofilor dulci s-a dezvoltat constant în România. Cu zece ani în urmă, importurile din țările terțe ( din afara Uniunii Europene ) abia au totalizat o valoare financiară de 26.862 de euro. Cantitatea totală importată atunci a fost de 38,2 tone. 

Anul acesta, din ianuarie până în prezent, valoarea financiară a cartofilor dulci ajunși pe piața românească din țările terțe a ajuns la 928.966 euro, cantitatea importată fiind de 1510,1 tone. 

Un calcul simplu arată că valoarea financiară înregistrată anul acesta este de 34,5 ori mai mare decât valoarea financiară din 2014, în timp ce cantitatea din 2024 este de 24 de ori mai mare decât acum zece ani. 

Datele comerciale sunt în schimbare, astfel încât până la finalul acestui an, valoarea financiară și cantitatea totală ar putea fi mai mari.

Vârful valorii financiare a fost atins anul trecut: 1.374.328 euro ( de 51 de ori mai mare decât în 2014 ). Tot anul trecut a fost importată și cea mai mare cantitate din ultimii zece ani: 2163,6 tone ( de 56 de ori mai mare decât acum zece ani ). 

Valoarea per unitate a fost în general constantă: 0,62 euro/kg. 

Principalul furnizor este Egipt: 817.875 euro, 1.428 tone, 0,57 euro/kg, în 2024.

Africa de Sud a livrat pe piața românească 81,3 tone, în valoare de 111.091 tone, 1,37 euro/kg. Africa de Sud este un client nou, intrat anul acesta în premieră pe piața românească. 

Statele Unite au furnizat cartofi dulci în intervalul 2020 – 2023 ( 939,6 tone/683.359 euro ) fiind înlocuite anul acesta de țara sud africană.

Piața cartofilor dulci la nivel european a crescut constant ca valoare financiară în ultimii ani, ajungând la 197.102.934 euro pentru 238.191 tone, cu o valoare per unitate de 0,83 euro/kg. 

Valoarea financiară din acest an este cea mai mare din ultimii zece ani. 

Cartofii dulci ( Ipomoea batatas ) sunt o legumă-rădăcină, diferită de cartofii obișnuiți ( Solanum tuberosum, tuberculii sunt tulpini subterane, nu rădăcini ), cu un gust mai dulce și o textură mai cremoasă. Aceștia sunt originari din America Centrală și de Sud și se găsesc în diverse culori, de la portocaliu la alb sau mov. Au un conținut ridicat de fibre, vitamine (mai ales vitamina A sub formă de betacaroten în soiurile portocalii), minerale (cum ar fi potasiul și magneziul) și antioxidanți.

Cartofii dulci sunt foarte versatili și pot fi gătiți în numeroase moduri: la cuptor, fierți, prăjiți, sau piure. Gustul lor dulce se potrivește atât cu preparate sărate, cât și cu deserturi. Pe lângă gustul plăcut, sunt considerați mai sănătoși decât cartofii obișnuiți datorită conținutului lor nutritiv, în special pentru susținerea sistemului imunitar, a sănătății pielii și a vederii.

Dezvoltarea pieței cartofilor dulci în România a mers în paralel cu deschiderea și dezvoltarea rețelelor de retail.

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Food:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *