Persoanele care mănâncă încet ar putea arde mai multe calorii/Nutriționiștii susțin că mestecatul îndelung poate controla apetitul și încetinește ritmul alimentației

mancat incet Sursa foto: Pexels

Oamenii au fost sfătuiți, încă din cele mai vechi timpuri, să-și mestece bine mâncarea. În Ayurveda, o școală de medicină fondată în India în urmă cu aproximativ 7.000 de ani, mestecatul îndelung și lent este considerat esențial pentru o sănătate digestivă puternică. În aces fel ajută la separarea componentelor nedigerabile ale alimentelor de nutrienții necesari. Mai mult, potrivit time.com, persoanele care mănâncă încet ar putea arde mai multe calorii.

Oamenii au apelat la această tehnică de mestecare îndelungată a alimentelor. În SUA, unii au dus această teorie până aproape la fanatism. La începutul anilor 1900, un autoproclamat „nutriționist economic” pe nume Horace Fletcher a recomandat să se mestece fiecare mușcătură până la lichefiere, apoi să fie înghițită involuntar.

„Fletcher a fost un pasionat de eficiență și a fost adeptul teoriei de a extrage cel mai mult din cel mai puțin. El nu vorbea despre vreo 30 de mestecături, sau ceva mai blând, ci despre sute de mestecături pentru fiecare mușcătură dintr-un aliment”, spune scriitoarea științifică Mary Roach, autoarea cărții Gulp: Adventures on the Alimentary Canal.

Fletcher, care nu era medic, credea că toată acea mestecare îndelungată ajută organismul să profite la maximum de alimente. „Pretenția lui a fost, în esență, că le poți oferi săracilor jumătate din cantitatea de mâncare necesară pentru ca aceștia să se sature, iar dacă aceștia ar mesteca-o mai bine, ar obține mai mulți nutrienți din ea”, spune Roach. Dar cercetările ei nu au găsit prea multe dovezi care să susțină teoriile lui Fletcher. „Stomacul tău face o treabă foarte bună în a descompune alimentele și de a absorbi nutrienții”, spune ea.

Mestecatul îndelung ar putea ajuta la controlarea apetitului

Mâncatul îndelung și mai încet nu pare să facă o mare diferență, din punct de vedere nutrițional. Dar cercetările sugerează că poate ajuta la controlul apetitului și a creșterii în greutate.

Unele cercetări preliminare au descoperit că mestecatul până când „nu rămân cocoloașe” crește numărul de calorii pe care organismul le arde în timpul digestiei: aproximativ 10 calorii în plus pentru o masă de 300 de calorii. Mâncatul rapid, pe de altă parte, abia dacă arde calorii. Mestecarea  îndelungă a alimentelor mărește, de asemenea, fluxul de sânge către stomac și intestin. Alocând puțin mai mult timp pentru mestecat, teoretic, s-ar putea arde aproximativ 2.000 de calorii în plus în fiecare lună, scriu autorii studiului.

Obezii tind să mestece mai puțin mâncarea

Persoanele cu obezitate tind să mestece mâncarea mai puțin decât o fac oamenii mai slabi. Ei fac asta chiar și atunci când mănâncă același lucru și iau mușcături de aceeași dimensiune. Cel puțin asta indică un studiu din Jurnalul American de Nutriție Clinică. Când echipa de cercetare a cerut tuturor să mestece fiecare mușcătură de 40 de ori, atât persoanele slabe, cât și cele obeze, incluse în studiu, au mâncat mai puțin. Când au mestecat mâncarea puțin mai mult decât de obicei, s-a îmbunătățit și nivelul hormonilor intestinali legați de foame și sațietate. „Îmbunătățirea activității de mestecat ar putea deveni un instrument util pentru combaterea obezității”, au concluzionat autorii studiului.

Mestecatul suplimentar încetinește ritmul alimentației

Mestecarea suplimentară încetinește, de asemenea, ritmul alimentației, ceea ce poate fi un alt motiv pentru care este atât de sănătos. Meena Shah, profesor de nutriție la Texas Christian University, a analizat efectele vitezei de a mânca asupra dimensiunii mesei. Ea a descoperit că oamenii care mănâncă încet, tind să mănânce mai puțin. Mâncatul lent poate ajuta oamenii să mănânce mai atent și să se adapteze la propria senzație de sațietate, spune ea.

Mestecatul îndelung poate ajuta la menținerea greutății

O altă echipă de cercetare a urmărit un grup de oameni, timp de opt ani și a descoperit că cei care au mâncat încet au luat mai puțin în greutate, în timpul perioadei de studiu, decât cei care mănâncă repede. Aceste rezultate au avut loc fără să ia în considerare IMC-ul persoanelor, obiceiurile alimentare sau de frecvența exercițiilor fizice. Mâncatul rapid, pe de altă parte, a fost legat de o creștere cu 35% a riscului pentru sindrom metabolic, un grup de probleme de sănătate care include hipertensiune arterială și nivelul crescut de zahăr din sânge, un nivel scăzut de colesterol și exces de grăsime abdominală.

Este greu de spus dacă ritmul de a mânca și de a mesteca sunt singurele responsabile pentru aceste beneficii legate de greutatea corporală. Oamenii de știință nu au descoperit încă numărul ideal de mestecături pentru fiecare mușcătură. Dar este recomandat să vă luați ceva timp suplimentar pentru a mesteca mâncarea. Mai ales dacă sunteți genul care termină cina întotdeauna primul.

 

 

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Food:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *