Autoritățile europene au confiscat produse alimentare și băuturi falsificate în valoare de 91 de milioane de euro în cadrul unor operațiuni desfășurate în 2024 în 29 de țări, un tip de piraterie care reprezintă o amenințare tot mai mare, cu riscuri asupra sănătății consumatorilor, notează platforma spaniolă EFE:Agro.
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Food:
- articolul continuă mai jos -
China și Turcia – principalii furnizori de produse contrafăcute
Oficiul Uniunii Europene pentru Proprietate Intelectuală (EUIPO), cu sediul în Alicante, a lansat miercuri un avertisment, indicând că China și Turcia se numără printre cele mai frecvente țări de origine ale alimentelor și băuturilor falsificate depistate la frontierele UE.
Operațiunile desfășurate anul trecut și coordonate de Europol și Interpol, împreună cu forțele de poliție din cele 29 de țări, au dus la confiscarea a 22.000 de tone de alimente și aproximativ 850.000 de litri de băuturi (în mare parte alcoolice), la destructurarea a 11 rețele infracționale și la punerea sub acuzare a 278 de persoane.
Deși produsele falsificate sunt adesea asociate cu articole de lux sau din industria modei, un raport din 2022 indica faptul că alimentele – în special biscuiții, pastele, chipsurile și dulciurile – au fost a doua cea mai contrafăcută categorie de produse la frontierele externe ale UE.
Comerțul online – unealtă a falsificatorilor
EUIPO avertizează, citând un studiu recent al Europol, că expansiunea comerțului electronic a deschis noi canale pentru rețelele de falsificatori, care folosesc platformele online pentru a distribui alimente frauduloase.
Una dintre consecințe este că consumatorilor le este din ce în ce mai greu să distingă între produse autentice și falsificate, deoarece rețelele criminale manipulează etichete, ambalaje și chiar procesele de fabricație, concentrându-se pe produse de valoare ridicată. Deseori, falsificatorii refolosesc sticle originale sau tipăresc etichete false pe care le aplică pe sticle goale, ceea ce face dificilă diferențierea între un produs legitim și unul contrafăcut.
Un factor destasbilizator pentru economie, dar și un risc pentru sănătate
Agenția europeană a subliniat riscurile pentru sănătate și impactul economic negativ pe care falsificările îl au asupra economiei europene și asupra patrimoniului său gastronomic, menționând cazuri de alimente și băuturi contrafăcute care conțineau substanțe periculoase precum metanol, mercur și pesticide toxice.