Nu o dată s-a întâmplat să gătesc o cină delicioasă, cu pulpe de pui la cuptor. Însă, aproape mereu, ultima sau ultimele două bucăți de carne rămân neatinse. Cu siguranță, acel sindrom al românului de a găti mai mult decât e necesar se face simțit: „dacă nu a rămas, înseamnă că nu a fost suficient”. Dar nu ar trebui să aruncăm acele bucăți de carne a doua zi, așa cum făceam până acum. Da, sunt reci, carnea e tare, nu mai sunt apetisante. Dar poți găti o altă mâncare, pornind de la două pulpe de pui rămase de la cină.
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Food:
- articolul continuă mai jos -
O rețetă simplă este cea de paste la cuptor cu ciuperci și sos de smântână. Această combinație readuce suculența cărnii și transformă resturile într-o masă consistentă, fără risipă.
Ingrediente (4 porții)
- 250 g paste scurte (penne, fusilli sau rigatoni sau ce paste ai în casă)
- 2 pulpe de pui gătite (aprox. 300 g carne dezosată, dar daca e mai puțină, nu-i bai, pune câteva ciuperci în plus)
- 250 g ciuperci proaspete (champignon, pleurotus, hribi sau ce ai la îndemână)
- 200 ml smântână pentru gătit (cu 20-25% grăsime)
- 150 ml lapte
- 100 g cașcaval ras sau mozzarella
- 30 g parmezan ras
- 1 ceapă mică
- 2 căței de usturoi
- 1 lingură ulei de măsline
- Sare și piper după gust
- Opțional: un praf de nucșoară și puțin pătrunjel tocat
Mod de preparare
- Fierbe pastele în apă cu sare, cu 2 minute mai puțin decât timpul indicat pe ambalaj. Scurge-le, dar păstrează o jumătate de cană din apa în care au fiert.
- Curăță ciupercile și taie-le felii. Toacă ceapa mărunt și călește-o într-o tigaie mare, în ulei de măsline, până devine translucidă. Adaugă ciupercile și gătește-le 7-8 minute, până se evaporă lichidul.
- Dezosează pulpele gătite și taie carnea în bucăți mici. Pune carnea peste ciuperci, adaugă usturoiul tocat și amestecă 1-2 minute, doar cât să se încălzească.
- Toarnă smântâna și laptele peste amestecul din tigaie. Condimentează cu sare, piper și, dacă dorești, puțină nucșoară. Lasă sosul să dea un clocot ușor, apoi adaugă pastele fierte și 50 g cașcaval ras. Amestecă totul bine.
- Toarnă amestecul într-un vas termorezistent uns ușor cu ulei. Presară restul de cașcaval și amestecă bine totul, apoi presară și parmezanul deasupra.
- Dă la cuptor la 180°C timp de 20-25 de minute, până când suprafața devine aurie și ușor crocantă.
- Lasă preparatul să se odihnească 5 minute înainte de a-l porționa. Presară pătrunjel tocat pentru un plus de prospețime.
Sfat antirisipă
Poți folosi și alte resturi: legume gătite din ziua precedentă (ardei, dovlecei, morcovi copți) sau brânzeturi rămase prin frigider (brânză telemea, brânză de vaci, brânză maturată).

FOTO: G4Food



