Este o rețetă învăluită în mister cea de paste care li se servesc tuturor cardinalilor catolici reuniți în conclav pentru alegerea noului Papa, așa cum s-a întâmplat ieri. O rețetă simplă din ingrediente la fel de simple dar nu oricare, și care îi garantează gustul. Totodată, o rețetă care să satifacă nevoia de simplitate și de discreție care caracterizează zilele acestui eveniment cu totul special în viața bisericii catolice.
Puține ingrediente și niciun fel de atestare documentară pentru această rețetă, atestată însă indirect de o lungă practică, explică istoricul și expertul în cărți de gastronomie, Mila Fumini, relatează ziarul Corriere della Sera. Chiar și fără atestare istorică, ele se servesc de fiecare dată cardinalilor și au devenit un fel de simbol al gastronomiei papale. Mai mult decât o tradiție seculară, la originea „pastei del Conclave” s-ar afla o legendă. Dar și legenda asta ar putea fi un mit, dacă putem face un joc de cuvinte, pentru că legenda nu este nici ea cunoscută.
Cele trei ingrediente ale pastelor pentru conclav
Rețeta este prețioasă dar extrem de simplă, având în vedere cele doar trei ingrediente ale sale: paste lungi sau scurte, care se fierb și apoi se amestecă cu un cub de unt și o cantitate generoasă de parmezan ras, spune istorica citată. Cu alte cuvinte, paste cu unt și parmezan.
Departe de Vatican, nu lipsesc variantele: fie prin adăugarea de piper proaspăt măcinat, fie prin înlocuirea parmezanului cu brânză pecorino. (Parmezanul este din lapte de vacă, pecorino, de oaie.)
Revenind la cercetarea originii felului de mâncare, domnește incertitudinea: „Rețeta nu este în niciun fel legată formal de liturgia conclavului. Dar, de altfel, nici dieta pe care trebuie să o urmeze cardinalii nu este reglementată. Am putea chiar presupune că i s-a dat acest nume ca trimitere la un fel de mâncare dintr-un regim de izolare. Se naște din puține și modeste ingrediente, exact ca atunci când ești închis forțat și nu ai acces la o cămară bine aprovizionată”, spune Mila Fumini.