Mai sunt câteva zile bune din postul Crăciunului, când de regulă începem să epuizăm ideile de mâncăruri și preparate de post. Însă iată vestea bună: din ingredientele exclusiv vegetale se poate prepara un sos de tip ragù complet vegetal, care seamănă în foarte mare măsură cu sosul ragù în stil bolognez, cu carne.
Combinația vegetală care reușește să se apropie cel mai mult de gustul și oarecum de textura, dar și nivelul nutrițional al unui sos cu carne este cea dintre linte și ciuperci – lintea și ciupercile conțin un bun procent de proteine. Prin urmare, urmăm în linii mari procedeul și folosim ingredientele de la un sos tradițional bolognez pentru paste, cu diferența că înlocuim carnea cu linte și ciuperci și nu folosim vin.
Ingrediente pentru 8 porții
1 ceapă
1 morcov
1 tulpină de țelină
(în părți relativ egale, total circa 500 g)
500 g ciuperci
500 g linte uscată
1 l pastă de tomate de tip passata
50 g ulei
sare, piper
Cum pregătim lintea înainte de a găti
Începem prin a lăsa lintea să se hidrateze în apă, în acest fel sosul va fi gata mai repede, dar nu numai: toate leguminoasele ținute în apă eliberează o parte din fitați, compuși care pot influența negativ procesul digestiv (cei care fac să ne balonăm).
Sunt suficiente câteva ore, dar regula cea mai simplă e de seara pe dimineața, în felul asta a doua zi nu suntem condiționați de timp.
Odată lintea pregătită în acest fel, restul e extrem de simplu.
Procedeu
Se taie mărunt amestecul aromatic de ceapă, morcov și țelină, la fel și ciupercile, dar le pătrăm separate. Eu am folosit un mixer, mult mai rapid, pe considerentul că legumele cu cât sunt mai mărunțite cu atât își exprimă mai mult aromele. La fel și ciupercile.
Acum sotăm în ulei la foc mic spre mediu amestecul aromatic de legume, până când încep să se înmoaie, circa 2-3 minute. Lucrăm într-o oală antiaderentă cât mai mare, în care să încapă toate ingredientele și în care să și putem amesteca sosul fără probleme.
Adăugăm acum și ciupercile mărunțite, le sotăm în continuare împreună.
După alte 2-3 minute, adăugăm în oală și lintea bine înmuiată, clătită și scursă bine.
Amestecăm și mai ținem câteva minute oala pe flacără medie, eventual adăugând încă puțin ulei, pentru ca și boabele de linte să se rumenească minimal.
Am ajuns acum la momentul în care adăugăm în oală pasta de roșii de tip passata și amestecăm bine.
Completăm cu sare și piper și lăsăm circa jumătate de oră la foc mic acoperind oala cu un capac.
Mai amestecăm din când în când, gustând pentru a ajusta eventual de sare.
Sosul ragù vegetal e gata după circa jumătate de oră. Se poate folosi peste paste, dar și ca sos alături de orez simplu, mămăligă, sau chiar cu pâine de calitate.
Nu-i o zi fără referire la post, de parcă e punctul central al interesului popular de fiecare zi. Fiecare postește cum poate, e o jertfă pe care fiecare o face după posiblități și Dumnezeu cu siguranță îl primește. Nu e după regulile stabilite de greci acum 1500 de ani. Nu Dumnezeu are nevoie de postul nostru, noi avem nevoie de el dar fiecare e altfel constituit. Dumnezeu știe, doar fariseii bisericești nu.