Preparatele cu aluat de tip pain brioche își au originea în gastronomia franceză, fiind un preparat prezent de secole, începând, se spune, de pe vremea reginei Marie Antoinette. Cea care le spusese supușilor, conform legendei, că dacă n-au pâine pot să mănânce și briosche (nu cozonac, cum a fost tradus în lipsa unui corespondent lexical).
Este un preparat prin excelență de mic dejun, fiind doar vag dulce. Motiv pentru care se poate combina și în versiune dulce, cu miere, unt de arahide sau fructe, și sărată, cu brânzeturi, ouă, creme tartinabile.
Este un aluat făcut din făină, lapte, unt, ouă, drojdie de bere. Opțional, poate avea în compoziție și zahăr. De facto, este un aluat care e mai mult decât pâine dar mai puțin cozonac, un fel de pâine mai specială și foarte pufoasă, crescută bine. Se poate coace într-o tavă de cozonac sau se pot coace forme mici, monoporție. Cele din imagine sunt așa zisele brioche a tête. De la ele a derivat și versiunea siciliană de briosce col tupo, practic similare, care se consumă cu înghețată la mijoc.
Ingrediente pentru 8 porții
500 g făină de forță, preferabil manitoba
2 ouă
160 g lapte
140 unt
50 g zahăr
4 g drojdie de bere proaspătă
2 g sare
pentru uns pe deasupra:
1 ou
1 lingură de lapte
Procedeu
Aluatul se prepară după metoda cozonacului, care în realitate nu e doar una. Iată mai jos una dintre ele.
Se dizolvă drojdia în laptele în care am dizolvat întâi zahărul, la temperatura camerei.
Într-un bol mare se amestecă făina cu laptele și ouăle, amestecând inițial cu o lingură.
Ulterior, se încorporează și untul la temperatura camerei și el. Apoi și sarea.
Continuăm aluatul cu mâinile câteva minute, până când aluatul devine neted la suprafață.
Aceeași este ordinea ingredientelor și dacă folosim un mixer.
Se lasă circa 10 minute în bol, acoperit. Ulterior, se împăturește de 2-3 ori și se așează înapoi în bol la dospit. Se lasă să crească circa 2h, la temperatura camerei, eventual așezat în cuptorul închis.
Când aluatul și-a dublat volumul, se răstoarnă pe masă și se împarte în bucăți, în funcție de forma pe care vrem să i-o dăm. Dacă folosim tava de aragaz, se împarte în două și se împletesc, exact ca la cozonac. Dacă preferăm porțiile individuale, se împarte în 8 părți egale.
Se lasă să crească din nou așa în forma finală încă circa 1h, până își dublează din nou volumul. Trebuie acoperite ca să nu se usuce, apoi când le dăm la cuptor le ungem cu amestecul de ou și lapte.
Se coc circa 40 de minute, 45 dacă e în formă întreagă, la circa 180 de grade.
Când e gata – putem face proba cu scobitoarea – se așează pe un grătar.
Un preparat pan brioche se poate combina după propria inspirație. Merge pe lângă lapte, ceai, cafea, cafea cu lapte, iaurt sau suc de fructe.