Un nou studiu indică faptul că trecerea la ora de vară are un impact negativ asupra obiceiurilor noastre sănătoase. Schimbarea este asociată cu un consum mai mare de gustări procesate și cu scăderea vizitelor la sala de sport, transmite The Brighter Side of News.
„Există destul de multe cercetări în domeniul sănătății legate de modul în care bunăstarea este afectată de ora de vară”, spune Ram Janakiraman, autorul studiului și profesor de analiză de marketing la Poole College of Management de la North Carolina State University. „Am dorit să explorăm aspecte similare prin prisma comportamentului consumatorilor, oferindu-ne noi perspective asupra modului în care ora de vară influențează deciziile pe care le luăm”, a adăugat el.
Rishika Rishika, co-autoare și profesoară asociată de marketing la NC State, a adăugat: „Din punct de vedere anecdotic, auzim adesea povești de la prieteni și cunoscuți despre modul în care îi afectează ora de vară. Am vrut să vedem dacă există date care să susțină ideea că mutarea ceasului cu o oră înainte ne afectează de fapt comportamentele.”
Cercetătorii au efectuat două studii pentru a investiga impactul trecerii la ora de vară asupra comportamentului consumatorilor.
Primul studiu: Consumul de gustări
În primul studiu, cercetătorii au analizat date de la o companie de produse alimentare ambalate din SUA. Compania a colectat date de la un eșantion reprezentativ la nivel național între 2004 și 2010.
Participanții au folosit dispozitive mobile pentru a înregistra date detaliate privind consumul de gustări timp de două săptămâni, inclusiv ce au mâncat, când au mâncat și cantitatea consumată.
„Acest set de date este remarcabil, deoarece se întinde pe mai mulți ani și urmărește în mod specific ce mănâncă oamenii”, explică Janakiraman. „Multe alte seturi de date se uită la ceea ce cumpără oamenii sau se bazează pe faptul că oamenii își amintesc ce au mâncat. Aceste date au fost colectate folosind o metodologie prin care participanții la studiu și-au introdus consumul pe moment.”
Setul de date a inclus date de consum din zilele care au precedat și au urmat debutul orei de vară, precum și de la consumatorii din regiunile din SUA care nu respectă ora de vară.
Al doilea studiu: Prezența la sala de sport
În cel de-al doilea studiu, cercetătorii au analizat date de la o companie care operează sute de centre de fitness din SUA. Compania a furnizat date privind numărul de clienți care au vizitat sala de sport în săptămâna de dinaintea și de după trecerea la ora de vară. Din nou, datele de la centrele de fitness din regiunile care nu trec la ora de vară au servit drept grup de control. Acest set de date a acoperit un singur an.
Rezultatele cercetării
Rezultatele ambelor studii au fost semnificative și au indicat efecte negative asupra comportamentelor legate de sănătate în urma trecerii la ora de vară.
Primul studiu a constatat că oamenii au mâncat mai multe gustări procesate după trecerea la ora de vară, în special mai târziu în timpul zilei și în zilele cu cerul acoperit. Acest lucru sugerează o legătură între schimbarea orei și creșterea obiceiurilor alimentare nesănătoase.
Al doilea studiu a relevat o scădere a vizitelor la sala de sport după începerea orei de vară. Acest efect a fost mai pronunțat în rândul utilizatorilor ocazionali de săli de sport. Cei care aveau un program constant de sală au fost mai puțin afectați de schimbarea orei. În plus, impactul negativ a fost mai mare în cazul persoanelor care locuiau mai departe de sala de sport.
„O mare concluzie pentru consumatori este că trebuie să fim atenți la încercarea de a menține obiceiurile sănătoase după trecerea la ora de vară”, spune Rishika.