Opt alimente pe care nu ar trebui să le pui niciodată în friteuza cu aer/ Aparatul este util dacă avem grijă ce punem în el

Friteuza Foto: Dreamstime

Friteuza cu aer a devenit extrem de populară în ultimii ani. Printre principalele sale avantaje se numără faptul că este un aparat de bucătărie util, rapid, versatil, economic, ușor de curățat și de depozitat.

Acest aparat poate prăji, coace, frige, decongela, deshidrata sau menține alimentele calde. Însă cel mai mare avantaj este că prepară mâncarea folosind aer cald, fără ulei. Este, fără îndoială, o opțiune sănătoasă și atractivă, care ne ajută să slăbim și să ne menținem în formă.

Astfel, alimentele devin crocante fără aportul suplimentar de calorii din ulei. Cu ajutorul friteuzei cu aer poți savura cartofi prăjiți crocanți, pește gustos, pizza delicioasă, ouă prăjite, carne friptă sau chiar produse de patiserie.

Alimente pe care nu ar trebui să le pui în friteuza cu aer

Totuși, dacă vrei ca friteuza să te țină cât mai mult timp, există câteva alimente pe care nu ar trebui să le gătești în ea. Datorită caracteristicilor, texturii sau dimensiunii lor, unele produse nu pot fi gătite în acest electrocasnic mic.

  1. Brânza – Odată topită, brânza se poate scurge în componentele aparatului, provocând daune și lăsând pete greu de curățat. De asemenea, dacă sunt desprinse bucățele din ea, particulele pot rămâne lipite de rezistența aparatului.

  2. Crochetele moi pane – Produsele pane crude necesită un șoc termic pentru a deveni crocante, lucru greu de realizat cu friteuza cu aer.

  3. Floricelele de porumb – Temperaturile ridicate pot arde rapid boabele de porumb, iar odată expandate, pot exploda și se pot răspândi în interiorul aparatului, deteriorându-l.

  4. Supele, cremele, ciorbele și sosurile – Nu trebuie să pui niciodată lichide direct în coșul friteuzei. Acestea pot pătrunde în componentele aparatului și, din cauza temperaturilor ridicate, pot provoca un scurtcircuit.

  5. Legumele crude de tip salată sau care în general nu pot fi coapte– Legumele care necesită fierbere în apă nu sunt potrivite pentru acest aparat. Totuși, poți găti anumite legume, rădăcinoase sau vinete, ardei, dovlecei ori legume congelate, deoarece căldura le va deshidrata, oferindu-le o textură crocantă.

  6. Pasta, orezul și leguminoasele – Aceste alimente au nevoie de apă pentru a se găti, așa că nu pot fi preparate în friteuza cu aer.

  7. Carnea roșie – Este dificil să obții o friptură perfectă în acest aparat, iar cel mai probabil, carnea va deveni prea uscată, afectându-i calitatea.

  8. Alimentele foarte mari – Produsele de mari dimensiuni se vor găti la exterior, dar vor rămâne crude în interior.

Dacă te gândești să folosești folie de aluminiu în friteuză, e mai bine să n-o faci. Folia poate împiedica circulația corectă a aerului, ceea ce va afecta procesul de gătire. În schimb, poți folosi hârtie de copt sau foi gata preparate de dimensiunea potrivită pentru friteuza ta.

Alege alimente variate, fără conținut natural de grăsimi și potrivite pentru o dietă echilibrată

O altă recomandare este să avem grijă în alegerea alimentelor, pentru că friteuza va găti mai dietetic cartofii prăjiți, dar aceștia tot cartofi sunt și conțin un număr însemnat de calorii. Dacă îi consumi în fiecare zi împreună cu o ceafă grasă de porc (preparată tot în friteuză) nu te vor ajuta să pierzi în greutate, ba din contră. Și cu siguranță nu aparatul va fi cel responsabil.

Citește și Friteuza cu aer cald a intrat deja în peisajul obișnuit al bucătăriilor/ Care sunt însă „păcatele” sale, despre care niciun vânzător n-o să-ți spună

Comentarii

  1. Poți sa pui liniștit brânză în air fryer. Nu se scurge nimic din coșuri. Pentru preparatele care au nevoie de soc termic poți pre-incalzi aparatul. La fel și carnea roșie. Iese fix la fel cum ar ieși la un cuptor normal, dacă știi cum/cât sa o prepari.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *