O țară neașteptată devine o nouă Zonă Albastră / Specialiștii recomandă, dacă vreți să fiți sănătoși și să trăiți mai mult: Treceți, acum, la dieta Kilimanjaro!

Dieta Kilimanjaro Sursa foto: Pexels

Dieta mediteraneană a fost considerată mult timp cea mai sănătoasă modalitate de a mânca. Însă, recent, cercetătorii olandezi au descoperit, potrivit dailymail.com, că oamenii din Tanzania – situată în sud-estul Africii, la granița cu Kenya – sunt mult mai sănătoși decât cei din națiunile occidentale, datorită alimentației bazate pe produse tradiționale, neprocesate – dieta Kilimanjaro.

Punând accentul pe pește slab, legume cu frunze verzi și grăsimi sănătoase precum avocado și uleiul de măsline, această dietă își are rădăcinile în Grecia și Roma antică – regiuni care sunt acum denumite Zone Albastre.

Zonele Albastre sunt locuri renumite pentru longevitate, cu rate scăzute ale bolilor cronice și un număr mare de persoane care trăiesc bine peste 90 de ani.

Deși dieta mediteraneană a fost considerată ani la rând cea mai sănătoasă, bucătăria unei națiuni din Africa ar putea în curând să-i ia locul.

Dieta Kilimanjaro întărește imunitatea și reduce inflamația

Cercetători olandezi au descoperit, luna aceasta, că bărbații care urmau dieta Kilimanjaro aveau niveluri semnificativ mai mici de inflamație și sisteme imunitare mai puternice.

Experții din spatele studiului cred că lipsa alimentelor procesate este cea care ține inflamația sub control, reducând riscul bolilor cronice și posibil prelungind viața.

Dieta tradițională a Tanzaniei se concentrează pe alimente naturale și neprocesate precum legumele, leguminoasele și cerealele.

Dr. Quirijn de Mast, autor principal al studiului și specialist în boli infecțioase la Centrul Medical Universitar Radboud din Țările de Jos (Olanda): „Studiul nostru evidențiază beneficiile acestor produse alimentare tradiționale asupra inflamației și proceselor metabolice din corp. În același timp, arătăm cât de nocivă poate fi o dietă occidentală nesănătoasă.”

Are efecte similar cu dieta mediteraneeană

În acest studiu recent, cercetătorii olandezi au recrutat 77 de bărbați sănătoși din Tanzania, cu o vârstă medie de 25 de ani.

Dintre aceștia:

  • 23 de bărbați care urmau în mod normal dieta Kilimanjaro au fost rugați să treacă timp de două săptămâni la o dietă occidentală tipică (cârnați procesați, pâine albă, cartofi prăjiți).
  • 22 de bărbați care consumau de obicei alimente occidentale au urmat dieta Kilimanjaro (inclusiv porumb, okra, plantain, fasole roșie și avocado).
  • Alți 22 care urmau dieta occidentală au consumat și o porție zilnică de mbege (băutură tradițională cu banane) timp de o săptămână.
  • Cinci bărbați și-au menținut dietele obișnuite, ca grup de control.
  • Ca rezultat, cei care au trecut de la dieta Kilimanjaro la cea occidentală aveau niveluri mai ridicate de proteine inflamatorii în sânge. Celulele lor imunitare erau mai puțin eficiente în combaterea agenților patogeni.
  • Cei care au adoptat dieta Kilimanjaro au înregistrat efectul opus – nivelurile reduse de inflamație s-au menținut detectabile în sânge chiar și patru săptămâni după terminarea studiului.

„Inflamația este la baza multor boli cronice, ceea ce face acest studiu extrem de relevant și pentru țările occidentale”, a adăugat Dr. de Mast.

Tanzania nu este considerate, oficial, Zonă Albastră

Totuși, chiar dacă această dietă are efecte similare cu cea mediteraneeană, Tanzania nu este considerată oficial o Zonă Albastră. Speranța medie de viață este de 67 de ani – în SUA este 77.

În Grecia și Italia – țări care urmează dieta mediteraneeană – speranța medie de viață este de 82 și 84 de ani. Ambele sunt case ale unor Zone Albastre recunoscute.

(articolul continuă mai jos)

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Food:


Potrivit datelor recente, Tanzania a avut o rată a cancerului de 140 de cazuri la 100.000 de persoane în 2022, semnificativ mai mică decât 445 la 100.000 în SUA.

Tanzania înregistrează aproximativ 44.000 de cazuri de cancer anual, comparativ cu aproximativ 2 milioane în SUA – deși SUA are o populație de cinci ori mai mare (66 milioane vs. 330 milioane).

Ratele de diabet sunt similare în ambele țări – aproximativ 1 din 10 adulți.

Ce alimente include dieta din Tanzania

Nutriționista Sapna Peruvemba, de la Health by Sapna, a declarant, pentru VegNews, că cei care doresc să urmeze dieta tanzaniană ar trebui să-și construiască mesele în jurul legumelor, fructelor și leguminoaselor.

Planul alimentar include și alimente fermentate precum varza murată sau kimchi, care conțin probiotice ce stimulează producerea de anticorpi și compuși antiinflamatori. „Nu subestimați puterea revenirii la lucrurile de bază”, spune Peruvemba.

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *