O nutriționistă specializată în oncologie dezvăluie un obicei considerat „sănătos”, dar care, de fapt, favorizează boala: „Nu iau niciun supliment, decât dacă medicul îmi recomandă. Îmi obțin toți nutrienții din alimente”

suplimente alimente BUN Sursa foto: Pexels

Nichole Andrews, nutriționistă specializată în oncologie, a dezvăluit, potrivit dailymail.co.uk, că, tot mai frecvent, este întâlnită o tendință considerate „sănătoasă”, dar care, de fapt, sporește riscul de a dezvolta cancer: administrarea haotică de suplimente cu vitamine și minerale.

„Nu iau niciun supliment decât dacă medicul îmi recomandă, obțin toți nutrienții din alimente. Și recomand și oamenilor să nu caute  suplimente pentru a reduce riscul de cancer pentru că, în realitate, dozele mari de suplimente pot crește riscul de cancer”, spune Andrews.

În loc de suplimentele cu betacaroten, mănâncă morcovi și cartofi dulci

cccDe asemenea NHS (Serviciul Național de Sănătate din Marea Britanie) avertizează că suplimentele care conțin betacaroten pot crește riscul de cancer pulmonar, la anumite persoane, cum ar fi fumătorii și cei care au fost expuși la azbest.

Betacarotenul este un pigment natural care se regăsește în fructele și legumele galbene și portocalii, cum ar fi morcovii și cartofii dulci.

Corpul poate transforma beta-carotenul în vitamina A, care este benefică pentru sistemul imunitar, vederea și menținerea pielii sănătoase.

(articolul continuă mai jos)

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Food:


Un studiu realizat pe aproape 30.000 de fumători a constatat că cei care au luat suplimente cu betacaroten aveau un risc de cancer cu aproape 20% mai mare decât cei care nu le luaseră.

Un alt studiu pe persoane expuse la azbest a relevat că aceștia aveau un risc de cancer cu 28% mai mare dacă luau aceste suplimente.

Este important de menționat că studiile au observat această creștere a riscului doar în cazul celor care luau suplimente cu betacaroten – nu și pentru cei care îl consumau natural printr-o dietă sănătoasă.

Motivul pentru care suplimentele cu betacaroten cresc riscul de cancer nu este cunoscut. Totuși, teoriile sugerează că acesta ar putea deteriora celulele la concentrații mari sau ar putea agrava daunele provocate de substanțele chimice cancerigene din substanțe precum tutunul.

Suplimentele cu vitamina E pot crește riscul de cancer de prostată/În locul lor, mănâncă oleaginoase și semințe

O analiză americană a unui alt supliment, vitamina E, a constatat că utilizarea acesteia a dus la un risc cu 17% mai mare de cancer de prostată la bărbați.

Vitamina E se găsește, natural, în oleaginoase și semințe și ajută la menținerea sănătății pielii, ochilor și a sistemului imunitar.

Poți înlocui suplimentele de seleniu cu o dietă bazată pe ouă, pește și carne

Suplimentele cu seleniu au fost asociate cu un risc de 130% mai mare de moarte din cauza cancerului de prostată, fiind, totuși, vorba de studiu de mică anvergură, realizat pe un număr mic de bărbați care luau de trei ori doza zilnică recomandată.

Seleniul este un mineral care se găsește natural în pește, carne, ouă, precum și în nucile braziliene și ajută sistemul imunitar să funcționeze corect și sprijină sănătatea reproductivă.

Suplimentele de fier pot spori riscul de cancer de colon/ Ia-ți fierul din alimentație

Unele studii au arătat și o posibilă legătură între suplimentele de fier și riscul crescut de cancer de colon, datorită faptului că acest mineral poate cauza daune oxidative celulelor.

Conform ghidurilor britanice NHS, bărbații ar trebui să consume aproximativ 8,7 mg de fier pe zi, iar femeile cu vârste între 19-49 de ani sunt recomandate să ia 14,8 mg. Pentru femeile de peste 50 de ani, serviciul de sănătate recomandă 8,7 mg, având în vedere că probabil au încetat să aibă menstruație.

Comprimatele de fier vândute fără prescripție medicală în farmacii, conțin, adesea, aproximativ 14 mg de fier pe tabletă.

Dacă vrei, îți poți lua fierul din alimentație. Mănâncă spanac, broccoli, ouă, carne de vită, ficat de vită/porc și pește gras.

Legături similare între suplimente și riscul de cancer au fost observate și în unele studii care examinează riscurile suplimentelor de folat și acid folic, precum și vitamina B12.

Relația dintre riscul de cancer și suplimente rămâne un subiect de cercetare continuă. Totuși, sfatul general este că oamenii ar trebui să poată obține toți vitaminelor și mineralele de care corpul lor are nevoie dintr-o dietă echilibrată și sănătoasă.

Nutriționista avertizează: „Gândiți-vă de două ori înainte de a face supradozaj de suplimente”

Persoanele care cred că au o deficiență și, prin urmare, ar putea avea nevoie de suplimente, sunt încurajate să consulte medicul pentru sfaturi și teste potențiale.

De asemenea, Andrews avertizează: „Gândiți-vă de două ori înainte de a face supradozaj de suplimente. Unele studii sugerează că un consum excesiv al unor vitamine și minerale poate, de fapt, crește riscul de cancer și poate dăuna celulelor sănătoase.”

Ea a mai îndemnat oamenii să evite alcoolul și carnea procesată, oferind aceste două sfaturi suplimentare pentru a reduce riscul de cancer.

Alcoolul este un factor de risc cunoscut pentru șapte tipuri de cancer, inclusiv cele de sân, gură și colon, iar carnea procesată, cum ar fi baconul – în special substanțele din ea numite nitriți și nitrați – este, de asemenea, un factor de risc bine stabilit pentru cancer.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *