O investigație arată că zonele de pescuit globale sunt într-o situație mult mai gravă decât se credea. Unele s-au prăbușit deja

pescuit, investigatie, peste, stocuri de peste, studiu Sursa foto: G4Food

O investigație recentă dezvăluie că zonele de pescuit la nivel global sunt într-o stare mult mai gravă decât se credea anterior, multe populații de pești fiind deja prăbușite din cauza pescuitului excesiv, transmite Phys.org.

Pescuitul excesiv perturbă ecosistemele marine și amenință securitatea alimentară umană. Datele precise despre stocurile de pește sunt esențiale pentru practici de pescuit durabile, dar investigația, publicată în Science, a constatat inexactități semnificative în modelele actuale folosite pentru a evalua populațiile de pești.

Studiul a examinat 230 de zone de pescuit din întreaga lume, inclusiv din Australia, Noua Zeelandă, Statele Unite, Europa și alte regiuni. Cercetarea a constatat că populațiile de specii supraexploatate erau adesea într-o stare mult mai gravă decât se raportase, estimările anterioare supraevaluând frecvent numărul de pești. Pentru stocurile supraexploatate, studiul estimează că numărul de stocuri prăbușite este probabil cu 85% mai mare decât se recunoaște în prezent.

Un exemplu este bibanul de mare adâncime (nemadactylus macropterus), găsit în largul sudului Australiei și Noii Zeelande. Modelele inițiale din 2009 au supraevaluat semnificativ dimensiunea stocului, ceea ce a dus la limite nesustenabile de pescuit. Abia în 2014 modelele revizuite au arătat că stocul era mult mai epuizat decât se credea anterior. Această gestionare defectuoasă a permis ca populația să continue să scadă timp de un deceniu.

Până în 2022, au fost implementate măsuri de urgență, inclusiv închiderea anumitor zone de pescuit și răscumpărarea permiselor de pescuit, pentru a proteja specia, acțiuni care ar fi putut fi evitate cu modele mai precise mai devreme.

Investigația solicită schimbări fundamentale, inclusiv îmbunătățirea preciziei modelelor de evaluare a stocurilor de pește și adoptarea unor practici de gestionare mai prudente.

Citește și Evenimentul „Vino și botează-ți sturionul!”: Dunărea, populată cu peste 1.300 de exemplare de puiet de sturioni – VIDEO

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Food:

Sursa foto: G4Food

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *