Ana-Maria Airinei, o tânără ieșeancă de 32 de ani, și-a transformat pasiunea pentru cofetărie într-o afacere de succes în Belgia, deschizând recent cofetăria „Airinei Ana Maria Luxury Homemade Pastry” în orașul Menen. Deși totul a început în bucătăria proprie, unde pregătea prăjituri pentru familie, în timpul pandemiei a realizat potențialul comercial al produselor sale și a decis să își urmeze visul, notează BZI.
„În urmă cu 3 săptămâni, am reușit să îmi îndeplinesc visul și să îmi deschid o cofetărie în Menen, orașul din Belgia unde eu trăiesc împreună cu soțul meu. Nici nu știu exact când a început totul, era undeva, în timpul pandemiei, iar lucrurile au evoluat extrem de repede”, povestește Ana-Maria, care a fost surprinsă de succesul rapid al localului său, la deschiderea căruia au participat peste 500 de oameni.
Ana-Maria și soțul ei, Radu, au investit toate economiile în această afacere, renunțând la locurile de muncă pentru a se dedica complet cofetăriei. Ea urmează cursuri de cofetar atât în România, cât și în Belgia, iar Radu a urmat cursuri de specializare la Paris și Londra pentru a o sprijini.
„Am rămas surprinsă de faptul că românii de acasă nu prea mai caută prăjituri tradiționale”
Revenită recent la Iași pentru a căuta rețete tradiționale, Ana-Maria a observat că multe cofetării folosesc ingrediente de calitate inferioară, însă a reușit să adune suficiente informații pentru a recrea gustul prăjiturilor românești în Belgia.
„Am mers la 10 cofetării din Iași, am găsit lucruri bune, am găsit și locuri în care se folosesc premixuri sau ingredientele nu sunt de cea mai bună calitate. Am rămas surprinsă de faptul că românii de acasă nu prea mai caută prăjituri tradiționale, am găsit tot felul de sortimente specifice altor țări”, a relatat ea.
Cofetăria din Menen este una dintre cele mai scumpe din Belgia, dar și extrem de apreciată.
„Cele mai vândute prăjituri sunt, cu siguranță, amandinele… Noi deschidem doar de vineri până duminică, iar de obicei, duminica, pe la ora 12:00, rămânem fără nicio prăjitură, se vând toate”, spune Ana-Maria, subliniind importanța ingredientelor naturale.
Deși a găsit succesul în Belgia, Ana-Maria nu uită de originile sale și de drumul dificil parcurs până aici, lucrând în diverse domenii înainte de a-și urma pasiunea pentru cofetărie. În viitor, ea nu exclude posibilitatea de a deschide o cofetărie și în România.