Un vechi han abandonat, situat în centrul localității Sint-Anna-Pede din Dilbeek, în Belgia, a revenit la viață, după ce a fost cumpărat de o familie de români rezidentă în zonă, care l-a renovat și a deschis un restaurant în care propune o formulă flexibilă de meniuri, îmbinând bucătăria locală cu elemente din gastronomia internațională, la care a adăugat și preparate românești, scrie publicația Nieuws Blad, preluată de ziarul Libertatea.
Noul proprietar este familia de români Holbură, care încearcă să testeze în zilele de weekend un meniu de tip bufet, în sistem all you can eat. Numele afacerii noastre este ca un omagiu adus istoriei clădirii, spune Anisia Holbură, amintind de istoria de câteva sute de ani a clădirii situată la intersecția a două artere principale. De cel puțin 150 de ani, acolo a funcționat hanul numit „In de Ster”.
Clădirea are o istorie veche și rămăsese închisă după pandemie
„De ceva timp mă gândeam să îmi deschid propria afacere în domeniul ospitalității, cateringului. De preferat, voiam să închiriez, dar am descoperit această clădire cu o istorie îndelungată. Era goală de cinci ani, încă de la pandemie. Prețul mi-a permis să o cumpăr, oferindu-mi astfel oportunitatea de a construi ceva pentru familie și de a onora trecutul acestui loc. Din acest motiv, am păstrat numele și l-am transformat în restaurantul De Ster”, povestește românca. Anisia este proprietară dar se implică la toate nivelurile în activitatea de fiecare zi a localului. „Ajut în bucătărie, servesc clienții sau mă ocup de vase”, spune ea zâmbind.
O afacere de familie, cu meniu, spațiu și program flexibile
În administrarea micii afaceri o ajută și fiul ei, Mihai, care lucrează la bar dar și în sală, iar fiica sa o are și ea contribuția sa la partea administrativă. Bucătarul principal este Marius Balaban, care pregătește totul de la zero, inclusiv deserturile. Familia descrie oferta restaurantului ca fiind bucătărie europeană. „Avem posibilitatea de a ne inspira din preparatele belgiene, sau invers: preparate românești, adaptate gustului belgienilor. La noi găsiți gulaș, friptură de porc, dar și spaghetti bolognese sau chili con carne. De asemenea, oferim diferite preparate din pui, precum și friptură pregătită în stil tradițional. Nu lipsesc nici sarmalele și micii”.
Pentru moment, mai spune ea, restaurantul este deschis zilnic, de la ora 12:00 până la 22:00, fiind încă o perioadă de testare a mai multor formule. „Vrem să vedem în ce intervale ne găsesc clienții. Iar pentru weekend am creat un concept special: bufet complet vineri seara, sâmbătă seara și duminică pe tot parcursul zilei. Oferim de toate, de la aperitive, supe, fel principal până la desert”, explică Anisia. Este vorba de un bufel într-o formulă inovativă, pentru că oferă și preparate făcute la moment, cum ar fi cartofii prăjiți, la cerere.
Etajul clădirii, un spațiu generos, a fost și el transformat pentru a veni în întâmpinarea diferitelor nevoi ale clienților. „L-am transformat complet în trei săli. Una dintre ele este destinată copiilor, unde pot să se joace și unde am pus la dispoziție jucării, mai ales pentru că nu avem grădină. Celelalte două săli pot fi folosite pentru petreceri sau ședințe”, spune românca.