Este o cafea creată în secolul al XIX-lea la Padova, lângă Veneția, care reprezintă zona geografică de unde cafeaua a început să pătrundă cu mulți ani în urmă în Europa. Mai precis, în renumita cafenea Pedrocchi.
Pe la 1800, aici era un du-te-vino de figuri aristocratiche, de scriitori și artiști, printre care Stendhal, care menționează această băutură și în cărțile sale), George Sand, Alfred De Musset sau Gabriele D’Annunzio.
În linii mari, e vorba de un amestec de cafea espresso, mentă, lapte și frișcă. Iată cum se poate prepara.
Ingrediente pentru 4 porții
4 cafele espresso, sau la ibric dar bine filtrată
20 g lapte
100 g frișcă dulce, bătută ca pentru tort
50 g sirop de mentă
cacao
Procedeu
Se amestecă laptele cu smântâna dulce și se bat cu un mixer ca atunci când facem un tort. Când amestecul începe să se umfle, se adaugă siropul de mentă și se continuă cu mixerul până obținem o spumă densă. Când e gata, se lasă o clipă la frigider.
Preparăm cafeaua și o turnăm în cești ceva mai mari decât cele clasice de cafea. Dacă sunt din sticlă, e și mai bine, pot fi și pahare.
Se adaugă în fiecare cafea frișca amestecată cu sirop de mentă, împărțind cantitatea totală în patru.
Se completează cu un strop de cacao deasupra, ca la cappuccino. Și e gata.
Dacă preferăm, în loc de mixer se poate folosi un shaker pentru cocktailuri. Iar o altă idee, dacă situația o permite, se poate adăuga și un strop de lichior de mentă.