Printre cauzele multiple care au dus la creșterea prețului la uleiul de măsline se numără o infestare cu bacteria Xylella fastidiosa, care a dus la replantarea, în 2016 – 2020, a peste 500.000 de hectare de măslini cu soiuri noi, potrivit lui Cătălin Adam, antreprenorul din spatele brandului superpremium Eliada.
„Dintre țările producătoare din jurul Mediteranei, cea mai mare producție o înregistrează Spania – în medie 1.500.000 tone pe an, peste 45% din producția mondială -, apoi Italia cu aproximativ 350.000 de tone. Cu alte cuvinte, o scădere a producției în Spania și Italia generează o creștere de prețuri în toată lumea. Ori, în urma infestării cu bacteria Xylella fastidiosa, peste 500.000 de hectare de măslini au fost replantate între 2016 – 2020, în încercarea de a opri răspândirea acesteia, cu soiuri noi de măslini”, a explicat Adam, într-un interviu acordat G4Food.
Alte cauze, oarecum ușor de intuit, sunt încălzirea globală și seceta. Însă Adam mai subliniază una interesantă: cererea pieței, care a devenit din ce în ce mai mult globală. Statele din Asia, care în urmă cu 30 de ani nu consumau ulei de măsline, îl includ acum în alimentație.
„Dacă în urmă cu 30 de ani era puțin obișnuit ca state din Asia să consume ulei de măsline, dezvoltarea economică dar și promovarea stilului de viață sănătos au creat o cerere puternică în această zonă. De asemenea, o creștere a cererii anuale se înregistrează și în țări care consumau ulei de măsline, dar în cantități mai mici. De exemplu, România avea la începutul anului 2010 un consum estimat la 0,4 l ulei de măsline pe an pe cap de locuitor, iar la momentul actual cererea a urcat la 0,8 l pe an”, spune Adam.