Citricele sunt celebre pentru vitamina C, dar, potrivit today.com, alte fructe oferă chiar mai mult din acest nutrient important în sezonul răcelilor și al gripei. Aceste fructe conțin cele mai mari cantități de vitamina C.
Fructele bogate în vitamina C se bucură de mai multă atenție, acum, în plin sezon al răcelilor și al gripei.
Vitamina C joacă un rol important în menținerea unui sistem imunitar puternic, ceea ce ajută oamenii să se vindece mai repede atunci când se îmbolnăvesc, spune nutriționista Natalie Rizzo.
Corpul absorbe mai bine vitamina C din alimente
„Având în vedere că răcelile și gripa sunt frecvente în această perioadă a anului, este important să ai suficientă vitamina C în alimentație pentru a te asigura că te vei recupera rapid atunci când te îmbolnăvești. Este foarte ușor să obții suficientă vitamina C doar prin alimentație. Corpul absoarbe mai bine nutrienții din alimente decât din suplimente, așa că întotdeauna recomand să începi cu alimentele”, spune Rizzo.
Nu exagera! Dozele foarte mari de vitamina C nu previn îmbolnăvirea
Vitaminele pot completa eventualele lipsuri dacă nu consumi suficiente alimente de origine vegetală cu vitamina C, dar „dozele mari” din acest nutrient nu vor preveni îmbolnăvirea, pentru majoritatea oamenilor, a mai precizat nutriționista.
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Food:
Totuși, persoanele care au deja o deficiență de vitamina C pot reduce riscul de a răci prin aportul suficient din acest nutrient, a spus nutriționista Carol Johnston, expertă în metabolismul vitaminei C.
Acest puternic antioxidant protejează și celulele de daune și este important pentru piele, oase, dinți și gingii sănătoase.
Doza zilnică recomandată de vitamina C este de 90 de miligrame pentru bărbați și 75 de miligrame pentru femei, conform specialiștilor. Copiii au nevoie de o cantitate mai mică.
Limita superioară sigură este de 2.000 de miligrame pe zi, deși nutrientul nu provoacă probleme serioase chiar și la doze mari, potrivit Institutului de Sănătate Publică din SUA. Corpul elimină excesul de vitamina C prin urină.
Citricele sunt celebre pentru vitamina C, dar alte fructe oferă chiar mai mult din acest nutrient. Iată nouă fructe cu cele mai mari cantități de vitamina C.
Ardeii grași sunt, de fapt, fructe, și conțin cea mai multă vitamina C
Iată câtă vitamina C conține:
1 ardei gras galben, 342 miligrame de vitamina C
1 ardei gras roșu, 210 miligrame de vitamina C
1 ardei gras verde, 132 miligrame de vitamina C
Surpriză! Poți să-i consideri legume, dar ardeii grași sunt de fapt clasificați, official, din punct de vedere botanic, ca și fructe și sunt vedetele vitaminei C, în special varianta galbenă.
Ardeii grași roșii sunt unul dintre gustările preferate ale lui Rizzo, pentru a stimula sistemul imunitar în sezonul răcelilor și al gripei.
Sunt în mod natural săraci în calorii și grăsimi și oferă fibre. Pe lângă vitamina C, conțin vitamina A, vitamine din complexul B, minerale și antioxidanți.
Colorați, dulci și crocanți, pot fi feliați și apoi înmuiați în hummus sau tzatziki pentru o gustare sățioasă, spune Rizzo.
Guava conține aproape de două ori mai multă vitamina C decât portocala
1 guava, 125 miligrame de vitamina C
Acest fruct tropical dulce conține aproape dublul cantității de vitamina C găsită într-o portocală, iar guava este, de asemenea, foarte bogată în antioxidanți, potasiu și fibre. Acest lucru se traduce în beneficii pentru sănătatea intestinului și a inimii.
Guava este, de asemenea, unul dintre fructele cu cele mai mult proteine.
Poți să o adaugi în smoothie-uri, salate și preparate sărate.
Căpșunile, bogate în vitamina C, reduc, indirect, riscul de cancer și boli de inimă
1 cană de căpșuni crude, 90 miligrame de vitamina C
„Căpșunile sunt o sursă excelentă de vitamina C, care joacă un rol în funcționarea sistemului imunitar și în combaterea radicalilor liberi asociați cu cancerul și bolile de inimă”, a spus nutriționista Jackie Newgent.
„Căpșunile sunt încărcate cu flavonoide și alți nutrienți protecționali de origine vegetală, așa că gândește-te la ele ca la un superfruct”, a mai precizat Newgent.
Căpșunile sunt, de asemenea, unele dintre fructele cu cel mai puțin zahăr.
Papaya, sursa de vitamina C care ne susține longevitatea
1 cană de papaya, 88 miligrame de vitamina C
Papaya este unul dintre „superalimentele longevității” consumate în Zonele Albastre – locuri din întreaga lume unde oamenii trăiesc mult și sănătos.
Pe lângă vitamina C, papaya este plină de nutrienți, inclusiv magneziu, potasiu, acid folic, licopen, și vitaminele A, C, E și K. Papaya conține și o cantitate mică de fier și calciu.
Ananasul este bogat în vitamina C și stimulează absorbția fierului din vegetale
1 cană de ananas, 79 miligrame de vitamina C
Dieteticienii sunt impresionați de conținutul ridicat de vitamina C al ananasului, mai ales pentru că ajută corpul să absoarbă sursele vegetale de fier.
„Așadar, pe măsură ce oamenii trec la o alimentație mai bazată pe plante, uneori un supliment suplimentar de vitamina C poate ajuta corpul să absoarbă fierul din alimente precum spanacul sau fasolea pentru a te asigura că nu ai deficiență de fier”, a spus nutriționista Sarah Rivenburgh, de la OhioHealth.
Ananasul conține, de asemenea, fibre insolubile, sau „fibre grosiere”, care ajută la menținerea unui tranzit intestinal regulat, și bromelaină, o enzimă care descompune proteinele și are proprietăți antiinflamatorii.
Câtă vitamina C conțin citricele
1 portocală medie, 68 miligrame de vitamina C
½ grapefruit, 45 miligrame de vitamina C
2 mandarine mici, 40 miligrame de vitamina C
Portocalele, grapefruitul și mandarinele sunt o sursă de vitamina C pentru mulți oameni. Sunt ideale în sezonul de iarnă și primăvara, fiind alegeri de vârf în lunile de răceli și gripă. Mandarinele sunt un snack ușor de purtat, gustos și suculent.
Este mai bine să mănânci fructul ca atare, pentru a obține vitamina C, decât să bei suc, recomandă Rizzo. Vei obține fibre pentru sațietate și sănătatea intestinului, inclusiv pectină, un tip de fibră găsită în membranele și coaja fructelor citrice, care poate ajuta la scăderea colesterolului.
Kiwi, sursă de vitamina C, conține o enzimă ce ajută la digestie
1 kiwi, 64 miligrame de vitamina C
Dulce-acrișor cu o culoare verde distinctă, kiwi este „excepțional de bogat în vitamina C” și conține cantități bune de fibre, potasiu, vitamina E, acid folic și antioxidanți, conform unor studii.
Enzima naturală numită actinidină, unică în fructul kiwi, descompune proteinele, ceea ce ajută la digestie, remarcă cercetătorii.
Consumul de kiwi poate îmbunătăți chiar și somnul, deoarece conține serotonină, un neurotransmițător implicat în ciclurile de somn-veghere, arată un studiu.
Mango, sursă de vitamina C, dar și de compuși carotenoizi
1 cană de mango, 60 miligrame de vitamina C
Delicios, bogat în vitamina C și plin de fibre solubile – tipul care se transformă într-un gel în tractul digestiv – mango este, de asemenea, unul dintre fructele cu cel mai mult zahăr pentru energie sănătoasă.
Nutriționista Samantha Cassetty include mango pe lista celor 15 cele mai sănătoase fructe datorită compușilor carotenoizi, care dau mango-ului culoarea sa aurie și oferă beneficii pentru sănătate.
Pepenele galben, bogat în vitamina C și sărac în zahăr și calorii
1 cană de pepene galben, 59 miligrame de vitamina C
Pepenele galben este un fruct hidratant, sărăcăcios în calorii, dar bogat atât în vitamina C, cât și în vitamina A.
De asemenea, este sărac în zahăr și bogat în proteine pentru un fruct. Nutriționista Samantha Cassetty sugerează servirea acestuia cu iaurt grecesc, miere și fistic, pentru un desert delicios, în stilul dietei mediteraneean, sau pentru un mic dejun.
Mango se mai potrivește și cu prosciutto, pentru o gustare mai sărată.