A ieșit de curând în Italia o nouă ediție ilustrată a unuia dintre multele best sellers aparținând profesorului și publicistului american în domeniul alimentației, și nu numai, Michael Pollan: Food Rules: An Eater’s Manual. La mulți ani de la apariție, în 2010, regulile elaborate de Pollan pentru a mânca sănătos fără a consuma prea multă energie pentru asta sunt mai mult decât actuale. Una dintre lucrările importante ale lui Pollan, Omnivore’s Dilemma, a apărut și în România în 2017 sub titlul „Dilema omnivorului. Patru feluri de mâncare: o istorie naturală”, la Editura Publica.
În așteptarea traducerii întregii opere a acestei figure cheie a lumii culturale a începutului de secol, iată câteva reguli legate de alimentație desprinse din acest best seller la nivel planetar. Pollan este profesor la Universitatea din Berkley, California, și a publicat multe cărți pe teme alimentare dar și legate de potențialul minții umane.
10 reguli extrem de simple
Fraza din titlu reprezintă coronarul ideilor expuse în lucrare, indicând renunțarea la alimentele ultraprocesate,. Dar majoritatea regulilor sunt formulate în același spirit, sintetic și la obiect. În total, 83 la număr, din care am extras zece mai importante și general valabile.
1.Evită alimentele în care zahărul este printre primele trei ingrediente, e vorba de un aliment procesat.
2.Evită alimentele care promit sănătate pe ambalaj. Broccoli sau cartofii nu fac promisiuni.
3.Rămâi în zonele marginale ale supermarketurilor. În centrul atenției sunt mereu alimentele pline de aditivi.
4.Rezervă carnea pentru ocazii speciale. Cine consumă multă carne consumă mai multe grăsimi și tinde să consume mai puține legume.
5.Mănâncă alimente vegetale cu frunze verzi. Culorile conțin sănătate, adică antioxidanți.
6.Nu ignora peștele mic, e plin de Omega-3.
7.Bea un pahar cu vin roșu pe zi, ajută inima și circulația.
8.Mănâncă încet și oprește-te din mâncat când ești sătul doar în proporție de 80%. Creierul are nevoie de 20 de minute ca să proceseze informația dinspre stomac.
9.Mănâncă doar când îți e foame, nu când ești „ți-e poftă”.
10.Mănâncă încet, te vei simți mai bine.
ce prostie “nu manca nimic din ce strabunica ta nu ar manca” cum ar fi asta spusa pe vremea strabunicii? nici ea nu ar fi trebuit sa manance ce strabunica ei nu manca?samd.