Programul meselor variază mult în funcție de țară. În timp ce în majoritatea Europei se obișnuiește să se cineze între orele 18:00 și 20:00, în zonele din sud, de exemplu, ultima masă a zilei se consumă, de obicei, după ora 21:00. De ani buni, mulți specialiști consideră că a mânca tărziu seara reprezintă o greșeală, avertizând asupra efectelor negative pe care le poate avea acest obicei asupra organismului, notează ABC.
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Food:
- articolul continuă mai jos -
Un studiu publicat în Journal of Clinical Endocrinology & Metabolism arată că un consum de calorii în ultima parte a zilei ar putea fi asociat cu creșterea în greutate și niveluri mai ridicate de zahăr în sânge. Alte cercetări confirmă că o cină târzie, după ora 20:00, ar putea reduce arderea grăsimilor și toleranța la glucoză.
Pentru a clarifica acest mit, nutriționista și farmacista Marian García, cunoscută pe rețelele sociale ca Boticaria García, a explicat într-un video recent publicat pe Instagram, celor peste 677.000 de urmăritori ai săi, ce se întâmplă de fapt dacă mănânci seara târziu.
Potrivit acesteia, „ritmul circadian – un ceas intern care reglează activitățile biologice de 24 de ore, precum somnul și alimentația – poate influența digestia și metabolismul anumitor nutrienți”. Prin urmare, unele studii sugerează că mâncatul târziu ar putea fi dăunător, mai ales dacă are loc aproape de momentul eliberării melatoninei, hormonul somnului. Acest lucru poate duce la creșterea colesterolului, reducerea consumului de energie în repaus și la o toleranță scăzută la glucoză, adică la un nivel mai ridicat de zahăr în sânge — un factor de risc pentru obezitate, boli de inimă și diabet.
Cantitatea de alimente și calitatea acestora – mai importante decât ora de masă
Totuși, Boticaria García atrage atenția că nu trebuie dramatizat: „Nu există o oră magică după care organismul începe brusc să se îngrașe. Nu funcționăm așa.” Ea explică faptul că problema reală nu este ora mesei, ci cantitatea și calitatea alimentelor.
„Este recomandat să consumăm cea mai mare parte a caloriilor în timpul zilei și să evităm mesele copioase seara târziu”, a precizat specialista. În plus, pentru a facilita digestia, „cina ar trebui luată cu cel puțin două ore înainte de culcare”.
Concluzia sa este simplă: „Ceea ce mâncăm și cât mâncăm contează mai mult decât ora la care o facem.”

Foto: Pexels





