Mușchiul de mare, superalimentul pe care toată lumea îl încearcă pe TikTok. Specialiștii îți spun dacă te ajută cu adevărat să slăbești

muschi marin, alge, suplimente alimentare Captura foto; healthline.com

Mușchiul de mare este o plantă marină, recoltată în principal pentru utilizarea sa în suplimentele de sănătate și ca ingredient de îngroșare în alimente. Moda consumului de gel din mușchi de mare a fost lansată – unde altundeva? – pe Tik Tok, unde diverși influenceri înghițeau strâmbându-se câte o lingură, clamând beneficii enorme, precum slăbit rapid, proprietăți antiinflamatorii etc.

Dacă ai auzit despre suplimentele de mușchi de mare, probabil te-ai întrebat cum le-ai putea folosi și la ce folosesc.

Ce este mușchiul de mare?

Mușchiul de mare, cunoscut științific precum Chondrus crispus, este un tip de algă sau iarbă de mare. Crește în ape de-a lungul coastelor stâncoase ale Atlanticului, în principal în America de Nord și Europa. Este o plantă marină comestibilă similară altor alge și ierburi marine. Există într-o gamă variată de culori, cum ar fi diverse nuanțe de verde, galben, violet, roșu, maro și negru.

Varietățile cele mai comune care cresc în apele mai calde sunt, în general, de culoare roșie, care este de obicei numită mușchi irlandez.

Nutrienții mușchiului de mare

Algele roșii, mușchiul de mare, conțin o varietate de vitamine și minerale. Sunt, în mod natural, sărace în calorii, grăsimi și zahăr, și conțin o cantitate mică de proteină vegetală.

O porție de mușchi irlandez crud de 4 linguri (20 de grame) oferă următoarele:

Calorii: 10
Proteine: 0,5 grame
Grăsimi totale: 0 grame
Carbohidrați totali: 3 grame
Fibre: 0,5 grame
Zahăr total: 0 grame
Calciu: 1% din valoarea zilnică (VD)
Fier: 10% din valoarea zilnică
Magneziu: 7% din valoarea zilnică
Fosfor: 2% din valoarea zilnică
Zinc: 4% din valoarea zilnică
Cupru: 3% din valoarea zilnică

La fel ca alte legume marine, mușchiul de mare este, de asemenea, o sursă bună de iod, un micronutrient necesar pentru sănătatea tiroidei. În plus, algele roșii, sunt pline de antioxidanți, compuși care ajută la protejarea celulelor de oxidarea care provoacă boli.

Utilizările mușchiului de mare

În prezent, mușchiul de mare este utilizat în principal ca sursă de vitamine și minerale pentru a întreține sau ameliora sănătatea generală a corpului. Cel mai frecvent se găsește sub formă de supliment. Unele companii de suplimente îl vând sub formă neprocesată, cum ar fi gel sau pulbere, dar cel mai răspândit este sub formă de capsule orale sau gumate.

Companiile vând, de asemenea, mușchiul de mare ca un component al suplimentelor combinate cu turmeric, fucus și rădăcină de brusture, susținând că această combinație este benefică, în special pentru imunitate, tiroidă, sistem digestiv și sănătatea articulațiilor.

Mușchiul de mare este folosit de mult timp ca agent de îngroșare a alimentelor. Este singura sursă naturală de caragenan, un agent de îngroșare pe care producătorii îl utilizează în alimente precum înghețata, brânza de vaci, laptele fără lactoză și chiar în formulele de lapte pentru sugari.

Specialiștii în sănătate enumeră principalele beneficii și dezavantaje ale acestei plante. Iată care este adevărul despre mușchiul de mare, conform HealthLine.

Beneficii potențiale. Mituri și adevăruri

Multe persoane folosesc mușchiul de mare pentru presupusele sale beneficii pentru sănătate. Mulți sunt impulsionați de moda lansată de influenceri.

Cu toate acestea, este important de menționat că multe dintre beneficiile mușchiului de mare sunt anecdotice și nu au dovezi științifice solide. Există mai multe studii despre beneficiile pentru sănătate ale algelor și ierburilor marine în general, decât despre mușchiul de mare în sine. Totuși, unele dintre aceste beneficii se pot aplica și mușchiului de mare, deoarece toate aceste plante cresc în medii similare.

Cu toate acestea, oamenii de știință trebuie să efectueze mai multe cercetări despre mușchiul de mare pentru a cunoaște efectele sale specifice.

Unele dintre principalele beneficii potențiale ale utilizării mușchiului de mare pot include:

Poate susține sănătatea tiroidei. Ierburile marine sunt bogate în iod, un micronutrient necesar pentru funcționarea corectă a tiroidei.

Poate susține sistemul imunitar. Un studiu pe somon a constatat că suplimentele de alge îmbunătățeau modularea și răspunsul imun. Oamenii de știință trebuie să efectueze însă mai multe cercetări pentru a determina dacă susține imunitatea și la oameni.

Poate îmbunătăți sănătatea intestinelor. Ierburile marine sunt o sursă bună de bacterii vii și fibre, ambele susținând un microbiom intestinal sănătos.

Poate ajuta la pierderea în greutate. Ierburile marine și microalgele sunt bogate în fibre, ceea ce te poate ajuta să te simți sătul și să eviți supraalimentarea. Studiile au arătat că un compus din alge numit fucoxantină accelerează metabolizarea grăsimilor la șobolani.

Poate promova sănătatea inimii. Unele studii au constatat că algele marine reduc colesterolul LDL (rău) și acționează ca un anticoagulant, ceea ce poate ajuta la reducerea riscului de boli cardiace.

Poate îmbunătăți controlul zahărului din sânge. Un studiu a constatat că fucoxantina din alge reduce nivelul ridicat de zahăr din sânge. Un alt studiu a constatat că un compus din alge numit alginat a prevenit creșterile de zahăr din sânge la porci.

Beneficii anecdotice pentru fertilitate. Nu există dovezi științifice că mușchiul de mare ar ajuta la creșterea fertilității la bărbați sau femei. Cu toate acestea, unele persoane îl folosesc ca tratament tradițional în acest scop. Oamenii de știință trebuie să investigheze acest aspect mai profund.

Deși beneficiile potențiale pentru sănătate ale mușchiului de mare sunt promițătoare, este important de menționat că majoritatea cercetărilor se bazează pe alge, nu pe mușchiul de mare în mod specific. Studiile au fost, de asemenea, efectuate în eprubete sau pe animale, nu pe oameni.

Prin urmare, oamenii de știință trebuie să facă multe mai multe cercetări pe oameni pentru a înțelege efectele mușchiului de mare asupra sănătății.

Dezavantajele utilizării excesive a mușchiului de mare

Unul dintre principalele dezavantaje potențiale ale mușchiului de mare este că nu s-au realizat multe cercetări despre beneficiile și compoziția sa nutrițională.

La fel ca și cu ierburile marine, valoarea nutrițională a mușchiului de mare poate varia foarte mult, ceea ce face dificil să știi exact ce conține și în ce cantități. O mare parte din conținutul de micronutrienți și acizi grași ai legumelor marine depinde de mediul în care cresc.

Deși este o sursă bună de iod, conținutul de iod al mușchiului de mare și al altor ierburi marine este foarte variabil. Acest lucru poate pune consumatorii în pericol de a consuma excesiv iod, ceea ce ar putea fi o problemă. Consumul excesiv de iod poate duce la hipotiroidism sau o tiroidă hipoactivă. Tiroida este o glandă importantă situată în partea inferioară frontală a gâtului tău. Este responsabilă de creștere și metabolism.

Mușchiul de mare poate prezenta, de asemenea, un risc de consum de metale grele, deoarece se știe că ierburile marine absorb și stochează metale grele în cantități mari. Cu toate acestea, riscul de toxicitate pare a fi scăzut. Un studiu a examinat nivelurile de 20 de metale grele în 8 tipuri de ierburi marine din apele Europei și Asiei. Cercetătorii au descoperit că nu există cantități de metale grele care să prezinte riscuri grave pentru sănătate.

În general, probabil este mai bine să consumi mușchi de mare cu moderație din cauza acestor necunoscute.

Cum să-l prepari tu însuți

Dacă vrei să intri în trend și să postezi și tu pe Tik Tok, îți poți prepara mușchi de mare în diverse moduri.

Multe magazine de alimente sănătoase și comercianți online îl vând în forma sa neprocesată și uscată. Poți prepara un gel acasă. Aceasta ar putea fi una dintre cele mai populare modalități de a-l consuma.

Pentru a prepara un gel de mușchi de mare, pur și simplu înmoaie mușchiul de mare crud în apă peste noapte, apoi clătește-l și amestecă-l cu apă nouă până când devine fin. Transferă-l într-un recipient cu capac etanș și păstrează-l în frigider peste noapte pentru a căpăta consistența de gel.

Unele companii de suplimente oferă, de asemenea, mușchi de mare care a fost pregătit anterior sub formă de gel. Conform producătorilor, acesta poate fi consumat direct sau adăugat la alimente și băuturi.

Alte moduri de a-l consuma includ amestecarea pudrei de mușchi de mare în băuturi, presărarea acestuia peste iaurt sau ovăz și adăugarea lui la alte mâncăruri.

Durata de viață a mușchiului de mare depinde de forma în care a fost cumpărat

Deși nu există dovezi științifice, mulți susținători ai mușchiului de mare spun că gelul preparat de mușchi de mare ar trebui să dureze câteva săptămâni în frigider, sau poate fi congelat.

Cu toate acestea, probabil este mai bine să fii precaut și să-l păstrezi doar 3-5 zile, la fel ca pe majoritatea alimentelor preparate și resturilor din frigider, pentru a minimiza riscul de boli transmise prin alimente.

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Food:

Captura foto; healthline.com

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *