Vreau să dărâm astăzi un mit: acela că mâncarea de la restaurant ne îngrașă. Sau, în general, mâncarea pe care nu o gătești tu de la a la z.
Ce se întâmplă de fapt atunci când mergi la restaurant? Dacă nu mergi prea des, primul impuls pe care o să-l ai este să comanzi multă mâncare. Să uiți cu totul de autocontrol și de tot ce ți-ai propus să faci tu cu mâncarea din viața ta până în acel moment.
Cred că, pentru început, o bună strategie ar fi aceea de a o lua ușurel. Asta înseamnă că, înainte de a te repezi către meniu și să faci semn ospătarului să vină, ar fi mai bine să te uiți puțin în jur, la loc, la cum e aranjat, la ce energie îți dă, la cum arată mâncarea în farfuriile celorlalți oameni. Asta înseamnă, de fapt, timp pentru tine de a urca din suflet către rațional. Îți crești astfel șansele să comanzi ceva conform stilului tău de viață sau să nu comanzi excesiv de multă mâncare.
Iată câteva reguli pe care ar fi bine să le urmezi pentru ca masa la restaurant să nu aducă aport excesiv de calorii:
1. Interesează-te din timp unde mergi. Uita-te pe meniul online. Asta o să te ajute să-ți setezi așteptările în mod realist și chiar să te hotărăști ce o să-ți comanzi.
2. Uită-te la caloriile prezente în meniu în dreptul fiecărui preparat. Câteodată, titlul unui preparat poate fi înșelător pentru caloriile conținute. Pe cât posibil, nu alege variante care să depășească 400-500 kcal/porție. Gândește-te dacă vrei să bei și un fresh de portocale, cafea, desert, că se strâng totuși câteva sute bune de calorii pentru doar o masă.
3. Alege o atmosferă liniștită în care să mănânci și nu una cu muzica dată tare și cu agitație mare. Studiile arată că, în astfel de locuri, mâncăm mai mult. Probabil pentru că ne putem conecta la sine prea puțin spre deloc. De asemenea, mâncarea ingerată o să fie direct proporțională cu numărul mesenilor. Cu cât suntem mai mulți la aceeași masă, cu atât vom mânca mai mult.
4. Comandă un fel de mâncare și vezi apoi dacă îl mai iei și pe al doilea. Indiferent dacă îți este o foame de lup și crezi că ai mânca jumătate de meniu, după primul fel de mâncare mestecat bine și mâncat în tihnă, o să vezi că ești mai mult decât sătul. Sigur că există și varianta în care poți lua acasă ce nu poți mânca la restaurant, dar de ce să umbli tu cu „savarina” în geantă prin oraș?
5. Poți comanda și la restaurant mâncărurile pe care ți le faci tu acasă. Zău că nu o să te certe ospătarul dacă nu comanzi pizza, paste și cartofi prăjiți. Dimpotrivă, poate chiar o să descoperi o nouă modalitate de a găti cu gust un preparat banal din legume, de exemplu.
6. Chiar dacă, de obicei, majoritatea restaurantelor au porții mai mari decât îți faci tu acasă sau ți-a zis nutriționistul că ar fi corect pentru tine, îți poți hotărî singur porția, delimitând încă de la început, în farfurie, porția corectă. Discret, fără explicații, separi mâncarea în farfurie și mănânci cât ți-ai propus inițial. Nu determina porția corectă după ce iei câteva furculițe din ea. Este posibil ca gustul foarte bun să-ți întunece puțin rațiunea și să fii mai darnic decât e cazul.
7. Restaurantele sunt aliații noștri atunci când vrem să mâncăm ceva gustos, când nu avem timp să ne pregătim singuri acasă mâncarea. Alege localurile ce folosesc ingrediente de la zero la prepararea mâncării și nu pe cei ce merg pe scurtături. Îți dorești să primești calitate pentru banii tăi.
8. Citește cu atenție meniul. Cuvinte precum prăjit, pane, sos de unt, maioneză, dressinguri grele din gălbenuș de ou, untură, crustă de foitaje pot dubla sau tripla caloriile unor ingrediente slab calorice, cum ar fi: peștele alb, carnea de pasăre, creveții, dovleceii, ciupercile etc.
9. Chiar dacă te abții de la desert, ai grijă ce băutură alegi să ai lângă farfuria ta. Unele băuturi și cocktailuri pot fi la fel de calorice ca felul principal și să nu-ți dai seama de asta. În mintea ta, tu vei fi mulțumit că, în loc de desert, ai ales doar ceva de băut. Cam așa se întâmplă când nu slăbim, deși ni se pare că facem totul corect. Întotdeauna există o explicație pertinentă la orice pe lumea asta.
10. Mersul la restaurant, participarea la o petrecere în care mâncarea este prezentă sunt, în primul rând, modalități de socializare, de ieșit din casă, de vizitat un loc drăguț, elegant, care să ne inspire, și abia apoi surse de hrană pentru noi.
Socializare plăcută și experiențe cât mai frumoase să aveți!
Tania Fântână este nutriționist dietetician, absolventă a Masterului de Nutriție Clinică și Comunitară din cadrul Universității de Medicină, Farmacie, Științe și Tehnologie „George Emil Palade” din Târgu Mureș și a Facultății de Balneofiziokinetoterapie din cadrul Universității de Medicină și Farmacie „Carol Davila” din București.
Nu poti sa mananci si sa slabesti. Ca sa slabesti trebuie sa ai un deficit caloric adica sa mananci mai putin decat consumi…indiferent daca mananca mancare “sanatoasa” traditionala romaneasca facuta ca pe vremea bunicii sau mancare de fite din restaurante.