Moment istoric pentru gastronomia românească: cinci echipe concurează pentru selecția națională la Bocuse d’Or Europe 2026, una dintre cele mai de prestigiu competiții de fine dining

cinci echipe participa pe 27 noiembrie la selectia reprezentatului Romaniei la prestigioasa competitie Bocuse d’Or Europe foto: g4food.ro

Pentru prima dată în istorie, România intră în circuitul mondial Bocuse d’Or, simbolul excelenței gastronomice internaționale. Cinci echipe de bucătari profesioniști vor concura pe 27 noiembrie 2025, în cadrul Selecției Naționale Bocuse d’Or România, competiția care va desemna o singură echipă ce va reprezenta țara noastră la Bocuse d’Or Europe 2026, la Marsilia.

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Food:

- articolul continuă mai jos -

Finaliștii sunt bucătari români, cu un palmares impresionant în competiții internaționale. Prin stiluri și trasee profesionale diferite, fiecare dintre ei reprezintă o generație de profesioniști care duc gastronomia românească mai aproape de excelența în arta culinară.

Ce înseamnă „echipa perfectă” la Bocuse d’Or și care sunt condițiile de participare

Fiecare echipă este formată dintr-un Chef, bucătar profesionist român, cu experiență
demonstrată în competiții culinare, responsabil de concept și execuție; un Commis, tânărbucătar născut după 24 ianuarie 2004, reprezentant al noii generații; un Coach,
cu rol de coordonare strategică și comunicare cu juriul, fără implicare directă în
gătit.

Toate cele trei roluri sunt obligatorii și rămân neschimbate pe tot parcursul competiției,
de la etapa națională până la cea europeană și, ulterior, mondială.

„Echipele selectate pentru faza națională a Bocuse d’Or sunt oameni care vin din bucătării din toată țara și din restaurante de top din străinătate, care au învățat ce înseamnă rigoarea, lucrul în echipă și respectul pentru gust.

Această primă ediție Bocuse este reprezentată de o generație care a crescut prin competiții, prin muncă și cu mândria de a duce gastronomia românească acolo unde îi este locul”, spune Chef Cezar Munteanu, președintele Asociației Naționale a Bucătarilor și Cofetarilor din Turism (ANBCT), organizatorul oficial al evenimentului și totodată cea mai veche organizație profesională a bucătarilor și cofetarilor din România.

Echipele finaliste Bocuse d’Or România 2025

Prima echipă

● Chef Vasilică-Marinică Bejenaru
● Antrenor Liviu Preda
● Commis Andrei Fabian Lupoi

Chef Vasilică Bejenaru, medaliat cu argint și bronz la IKA Culinary Olympics 2024, câștigător Arena Bucătarilor și laureat GastroPan, este coordonat de antrenorul Liviu Preda, cu peste 30 de ani de experiență și multiple distincții internaționale, medaliat la Salonul Mondial de Gastronomie și Global Chef Challenge. Alături de ei, tânărul commis Lupoi Fabian Andrei, elev al Liceului Tehnologic „Maria Baiulescu” din Brașov și ajutor de bucătar la Restaurant Belvedere, aduce entuziasmul și rigoarea noii generații în arta culinară.

A doua echipă

● Chef Bogdan Cozma
● Antrenor Dadiana Munteanu
● Commis Andrei Nicolae Miron

Echipa lui Chef Bogdan Cozma aduce împreună experiența și inovația generațiilor culinare. Chef Bogdan Cozma este premiat la IKA Culinary Olympics (locul 3), Cupa Mondială Villeroy & Boch (locul 3) și este antrenor al Echipei Naționale de Juniori, care a obținut dublu bronz mondial. Echipa este coordonată de antrenoarea Dadiana Munteanu, dublu medaliată cu bronz la IKA 2024 și argint la Global Young Chefs Challenge 2023. Commis: Miron Andrei Nicolae, Head Chef la D.A.R Events Restaurant & Barn din Botoșani, cu peste cinci ani de experiență în gastronomie și distincții internaționale (aur la Croatian Culinary Cup 2025, argint la Rimini Vegan Chef 2025, bronz la IKA Culinary Olympics 2024 – echipa de juniori).

A treia echipă

● Chef Emanuel Mocan
● Antrenor Dragoș Bercea
● Commis Alexia Stan

Echipa lui Chef Emanuel Mocan aduce împreună performanța și viziunea culinară la cel mai înalt nivel. Chef Emanuel Mocan, câștigător Arena Bucătarilor 2017, „Les Chefs en Or” Paris (locul 1 junior, locul 3 senior), medaliat cu argint la Global Chef 2023 și dublu argint la IKA 2024. Este coordonată de antrenorul Dragoș Bercea, multiplu medaliat la competiții internaționale, cele mai recente rezultate fiind la IKA Culinary Olympics 2024 (cu 2 medalii de argint). Commis-ul este Stan Alexia, absolventă a Manchester Metropolitan University în Culinary Business Management, în prezent Sous Chef la One Soul Brașov, cu experiență internațională în Cipru și premii la competiții pentru tineri bucătari, precum Junior Chef’s Arena.

A patra echipă

● Chef Laurențiu Neamțu
● Antrenor Daniel Nistor
● Commis Mihai Pușcalău

Chef Laurențiu Neamțu îmbină fine dining contemporan cu spiritul competițional al noii
generații. Cu experiență în restaurante cu stele Michelin și finalist „Chefi la Cuțite”, propune o abordare rafinată, echilibrată și modernă a gastronomiei, alături de antrenorul Daniel Nistor, dublu medaliat cu argint la IKA 2024, bronz la IKA 2020, multiplu laureat GastroPan și Arena Bucătarilor. Commis Mihai Pușcalău este cel mai tânăr membru al echipei, student în primul an la American Hotel Academy din Brașov, pasionat de gastronomie și de perfecționarea tehnicilor culinare, cu ambiția de a deveni chef cu stea Michelin.

A cincea echipă

● Chef Mihai Ciprian Necula
● Antrenor Cristian George Mihali
● Commis Andra Maria Huțanu

Echipa lui Chef Mihai Ciprian Necula aduce împreună rigoarea internațională și pasiunea
pentru bucătăria mediteraneană. Mihai are peste 25 de ani de carieră internațională, formare în Italia și Germania și participant la IKA 2024, promovează un stil culinar bazat pe simplitate, echilibru și rafinament. Antrenorul echipei este Cristian George Mihali, chef român stabilit în Franța, cu experiență în restaurante cu stea Michelin, inclus în Top 100 Români de Pretutindeni (2024), membru al Asociației Internaționale a Discipolilor lui Auguste Escoffier și promotor al gastronomiei românești în diaspora. Huțanu Andra Maria este commis-ul, încă elevă la Liceul Tehnologic Economic de Turism din Iași și ajutor de bucătar la Hotel Unirea Iași, o tânără implicată și autodidactă, aflată la început de drum în cariera culinară.

Un pas înainte pentru recunoașterea internațională a gastronomiei româneaști

Selecția Națională Bocuse d’Or România marchează un pas important pentru gastronomia
românească și confirmă ambiția unei generații de profesioniști de a se alinia standardelor
mondiale. Pe 27 noiembrie 2025, cele cinci echipe vor concura într-o probă de 6 ore, la
finalul căreia se va decide cine va reprezenta România la Bocuse d’Or Europe 2026, la
Marsilia.

Competiția din acest an are o semnificație istorică: este prima dată din 1987 când România face parte oficial din circuitul Bocuse d’Or. Evaluarea va fi realizată de un juriu internațional format din chefi de renume, un gest de recunoaștere a excelenței bucătăriei românești pe scena mondială.

Despre competiția Bocuse d’Or

Considerată cea mai prestigioasă competiție gastronomică din lume, Bocuse d’Or reunește în finala desfășurată din doi în doi ani cei mai talentați chefi ai planetei, într-un spectacol al excelenței culinare, fondat în 1987 de legendarul Chef Paul Bocuse. De-a lungul celor aproape patru decenii, peste 70 de țări au participat la competiție, iar doar 52 chefi au reușit să obțină titlul suprem, transformându-l într-un reper al perfecțiunii gastronomice la nivel mondial.

Bocuse d’Or Europe – Ediția Bocuse d’Or Europe 2026 va avea loc la Marsilia, în cadrul Sirha Méditerranée. În această ediție specială, Bocuse d’Or și Sirha Méditerranée creează împreună un adevărat ecosistem al gastronomiei mondiale, unde profesioniști, producători, pasionați de gătit și talente emergente se întâlnesc într-un cadru unic. Marsilia va fi transformată, pentru câteva zile, în capitala mondială a gastronomiei, oferind o scenă spectaculoasă pentru cei 20 de candidați europeni care își vor prezenta viziunea asupra universului „haute cuisine” contemporan.

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *