Îndepărtarea vezicii biliare poate părea descurajantă, dar este, de fapt, o procedură medical comună. Înțelegerea și adoptarea schimbărilor aduse dietei și stilului de viață constituie, potrivit drvegan.com, o parte importantă pentru a vă ajuta să vă simțiți bine după intervenția chirurgicală. Nutriționista Naomi Rowling oferă câteva sfaturi și strategii importante pentru a vă ajuta să vă adaptați noului stil de viață, după îndepărtarea vezicii biliare.
Poți supraviețui fără vezica biliară?
Da, poți supraviețui fără vezica biliară. Ficatul va continua să producă bilă, cu toate acestea, în loc să o depoziteze în vezica biliară, bila va intra direct în intestine. Puteți duce o viață sănătoasă după extirparea vezicii biliare însă, poate fi necesar să faceți ajustări cu privire la dietă și stilul de viață.
Ce trebuie făcut după îndepărtarea vezicii biliare
După îndepărtarea vezicii biliare, cauza principală a problemelor încă trebuie abordată. Aportul de nutrienți trebuie să fie optim și aceleași sugestii pentru susținerea sănătății vezicii biliare pot fi urmate chiar și după îndepărtarea vezicii biliare.
Totul începe cu mai multă grijă față de propria persoană: ne optimizăm dieta, astfel încât să mâncăm cele mai bune și mai hrănitoare alimente posibile, gestionând stresul și creând și ducând o viață mai echilibrată. Preluarea controlului asupra sănătății tale este una dintre cele mai puternice decizii pe care le poți lua.
Ce să mănânci pentru a-ți susține ficatul, după extirparea vezicii biliare
Încărcătura toxică din organism trebuie abordată, iar sprijinirea ficatului este vitală pentru aceasta. Medicamentele afectează funcționarea ficatului, iar ficatul este cel care descompune calculii biliari. Pot exista alternative naturale eficiente la medicamente pentru a vă susține sănătatea ficatului.
- Ceapa și usturoiul – ambele conțin substanța nutritivă „sulf”. Aceasta este necesară pentru fiecare celulă și, în special, pentru detoxifierea ficatului.
- Anghinarea și ciulinul de lapte – conțin substanțele „cinarina” și „silimarina”. Cinarina este un compus care sprijină ficatul în producerea bilei. Bila este esențială pentru procesul de detoxifiere, deoarece este folosită pentru a elimina toxinele din ficat și în intestin pentru eliminare. Silimarina este ingredientul activ al ciulinului de lapte si este o substanță care oferă protecție celulelor hepatice și încurajează detoxifierea.
- Nuci braziliene, orez brun, năut și linte – aceste alimente sunt bogate într-un aminoacid numit „metionină”, în special nuci braziliene. Metionina este esențială pentru un proces numit „metilare”, care elimină metalele toxice din organism. Metalele toxice pot fi găsite într-o gamă largă de produse, iar dacă nu sunt excretate de ficat, ele se pot acumula și pot cauza probleme de sănătate. Nucile braziliene sunt, de asemenea, unul dintre cele mai bune 5 alimente pentru a vă îmbunătăți starea de spirit.
- Broccoli si conopida – ambele conțin o substanță foarte importantă asemănătoare vitaminelor numită „colină”. Colina este responsabilă pentru menținerea ficatului curat de grăsimi care se pot acumula și dăuna.
- Grapefrut – conține o substanță numită „naringină”, care ajută la protejarea ficatului de leziunile cauzate de toxine – utilă atunci când faceți o detoxifiere. Grapefruitul ajută la protejarea ficatului de efectele dăunătoare ale alcoolului și poate fi folosit ca remediu pentru mahmureala
- Sfecla roșie – conține o substanță numită „betalaine” care reduce inflamația la nivelul ficatului și favorizează detoxifierea. Betalainele sunt utile pentru detoxifierea „xenobioticelor”, care sunt toxine de mediu și includ medicamente, pesticide, cosmetice, arome, parfumuri, aditivi alimentari, substanțe chimice industriale și poluanți de mediu.
- Coaja de lămâie – conține o substanță numită „limonină” care promovează detoxifierea agenților cancerigeni. Coaja de lămâie poate fi adăugată în băuturi și tăiată mărunt în alimente – adăugați coaja alimentelor pentru a adăuga aromă, precum și beneficii pentru sănătate – și nu uitați să cumpărați lămâi organice, deoarece reziduurile de pesticide pot fi greu de îndepărtat.
- Suc de murături – Când vine vorba de mahmureală, sucul de murături este cel mai bun remediu pentru susținerea detoxifierii. El conține electroliți care susțin hidratarea adecvată, permițând organismului să elimine toxinele în mod eficient.
Înlocuiți bila pierdută!
Sărurile biliare purificate pot fi utilizate postoperator pentru a înlocui creșterea bilei, care apare atunci când se consumă o masă. Deoarece organismul nu mai are unde să depoziteze bila, aceasta se scurge în mod constant, ca un robinet care curge, ceea ce înseamnă că, după îndepărtarea vezicii biliare, nu este disponibilă suficientă bilă la ora mesei. De aceea, digestia meselor grase poate deveni problematică, dar este important să vă asigurați că obțineți suficiente grăsimi sănătoase în dieta dumneavoastră – dietele sărace în grăsimi pot duce la o insuficiență de acizi grași esențiali. Evitați alimentele rafinate, procesate și lipsite din punct de vedere nutritional, tocăturile și grăsimile.
Gestionați stresul, pentru a vă proteja ficatul
Problemele emoționale trebuie abordate și ele. Foarte important, stresul, care este un factor important al disfuncției tiroidei și al disfuncției digestive (inclusiv vezicii biliare). Găsirea modalităților de a reduce și de a gestiona mai bine stresul este o strategie importantă. Ficatul este legat de emoțiile de furie, iar vezica biliară este legată de emoțiile de amărăciune și resentimente, așa că detoxifierea emoțională și fizică este cheia.
Recomandări generale de dietă, după extirparea vezicii biliare
După ce vezica biliară a fost îndepărtată, este important să vă ajustați dieta pentru a ajuta digestia, deoarece unele alimente pot fi mai greu de digerat fără vezica biliară.
- Evita alimentele foarte procesate, în special alimentele prăjite, grase, grase sau picante.
- Luați în considerare o dietă bazată preponderant pe plante. Produsele din carne pot fi mai greu de digerat de organism fără vezica biliară.
- Alimentele bogate în fibre, cum ar fi fasolea și lintea, pot ajuta la îmbunătățirea digestiei.
- Includeți grăsimi sănătoase în dietă, precum: avocado, ulei de măsline, nuci, pește gras, ouă, carne de vită.