Cafeaua este cea mai comercializată marfă din lume, iar consumul ei a generat în ultimii ani adevărate forme de lifestyle, prin apariția numeroaselor cafenele sub branduri importante și tot mai puternice, fiecare cu identitatea sa bine definită. Motiv pentru care, vrând, nevrând, în jurul cafelei se nasc, apoi, legende metropolitane și mituri moderne.
Este cafeau espresso cu adevărat mai tare decât cafeaua obișnuită? Este esențială apa fierbinte pentru o ceașcă delicioasă de cafea? Sunt cafeaua la rece și cea cu gheață același lucru? A încercat publicația americană de sector thetakeout.com să le demitizeze, explicând cum s-au putut naște și mai ales de ce nu pot sta în picioare.
1.Cafeaua închisă la culoare are mai multă cofeină decât cea deschisă
Pentru a face o cafea, boabele sunt prăjite din starea lor naturală, verde. Timpul de prăjire variază în funcție de rezultatul și tipul de cafea care se dorește a fi obținut. Boabele care în final ies mai închise vor suferi influența căldurii un timp mai lung. Iar cu cât boabele sunt prăjite mai mult, cu atât pierd mai multă cofeină și devin mai ușoare în greutate. De aceea, cafeaua prăjită deschisă la culoare procentul de cofeină care rezistă după prăjire este mai ridicat. Însă, diferența este una minoră.
2.Cafeaua „la rece” și cafeaua cu gheață sunt același lucru
Cafeaua cu gheață este, literalmente, cafea preparată în mod obișnuit, turnată peste gheață și lăsată să se răcească în frigider — de obicei, când un local are resturi de cafea filtrată pe care nu vrea să le risipească. Cafeaua la rece, pe de altă parte, necesită mai mult efort, este ceea ce numim cold brew. Barmanul măcină boabele de cafea, transferă ce a obținut într-un filtru de cafea și lasă cafeaua să se infuzeze în apă rece timp de 12 până la 20 de ore, în funcție de cât de tare se dorește cafeaua. Acest proces creează un concentrat care este ulterior amestecat cu apă și de obicei turnat peste gheață, creând o cafea rece dar diferită de clasica iced coffee, cu sau fără alte adaosuri aromatice.
3.Băuturile cu espresso din cafenele conțin doar o singură doză de espresso
Într-o cafenea tipică, majoritatea mașinilor de espresso trag doze duble, deoarece oferă un raport mai bun între lapte și espresso. Aceasta înseamnă că atât cappuccino, cât și caffelatte și alte băuturi din această familie sunt făcute folosind două doze de espresso, chiar dacă comanzi o singură porție. Dacă dorești să reduci consumul de cofeină, poți cere să fie făcută cu o singură doză, dar băutura va fi mai puțin intensă.
4.Pentru o cafea bună, e nevoie de apă fierbinte la o anumită temperatură
Când apa fierbinte atinge cafeaua măcinată, începe să extragă ceea ce ea conține. Dacă apa este prea rece, extracția este deficitară, nu reușește pur și simplu să extragă tot ce are cafeaua de oferit. Dacă, în schimb, apa este prea fierbinte, cafeaua suferă un proces asemănător arderii, iar produsul final va avea un iz acid, acru.
Din acest motiv, unii barmani folosesc termometre pentru a se asigura că temperatura apei este corectă, iar pasionații de cafea pot face același lucru și acasă. Potrivit specialiștilor, temperatura optimală a apei este 92 – 96 °C.
5.Espresso-ul este doar cafea neagră
Espresso și cafeaua neagră nu sunt același lucru, iar diferențele stau în modul în care sunt preparate boabele. Mai precis, modul în care un anumit lot de boabe este măcinat și prăjit va determina utilizarea sa. Boabele destinate preparării cafelei espresso sunt măcinate mai fin decât cele utilizate pentru cafeaua obișnuită, iar un espresso de calitate este mai bogat în aromă decât cafeaua, deoarece boabele sale trec printr-un timp de prăjire mai lung. De asemenea, contează varietatea de cafea folosită pentru diferitele tipuri de amestecuri.
6.Espresso este mai tare decât cafeaua obișnuită
Un cappuccino oare e mai tare decât o cafea espresso, sau decât o cafea americană, pentru a combate acea senzație de început de după amiază? Nu neapărat. O doză de espresso conține de obicei aproximativ 63 de miligrame de cofeină, cu aproximativ 25-35 de miligrame mai puțin decât o ceașcă standard de cafea la filtry. Prin urmare, un cappuccino făcut cu o doză de espresso va fi mai puțin concentrat ca nivel de cofeină decât o cafea la filtru obișnuită.
7.Ceaiul verde este lipsit de cofeină în mod natural
Ceaiul verde poate părea o opțiune fără cofeină alternativă la cafeaua, dar acest lucru nu este complet adevărat. Deși pot exista ceaiuri verzi fără cofeină în magazinele, acest ceai nu este natural decafeinizat. Tipul și cantitatea de frunze de ceai utilizate în produs vor afecta cât de cofeinizată va fi o ceașcă de ceai, dar de obicei conține circa 35 de miligrame de cofeină.
În timp ce ceaiul matcha va avea un conținut mai mare de cofeină, pentru simplul fapt că este, practic, ceai verde sub formă de pudră și, prin urmare, mai concentrat. Totuși, nici unul nu se compară cu cafeaua obișnuită la filtru, care conține aproximativ 95 de miligrame de cofeină la o ceașcă.
8.Ceaiul negru este mai slab decât cafeaua
Ceaiurile sunt o alternativă excelentă la cafea. Ele oferă o senzație de cofeină mai puțin intensă, la un conținut, în realitate, mai mic, față de cafea. Oferă însă, în același timp, beneficii pentru sănătate, cum ar fi antioxidanții care ajută la prevenirea deteriorării celulare și ajută sănătatea pielii. Iar nivelul de cofeină este, oricum, comparabil: dintr-o ceașcă tipică de ceai negru, vei obține aproape 50 de miligrame de cofeină, un compromis fericit între ceaiul verde, mai slab, și o cafea espresso. Pentru cine caută un ceai cât mai tare, versiunile Earl Grey pot conține peste 100 de miligrame de cofeină pe ceașcă, în funcție de cât timp este infuzat. Practic, similar, dar puțin peste cafeaua la filtru.
9.Nu poți controla nivelul de cofeină din ceai
Oamenii consideră cafeaua superioară ceaiului pentru că prăjirea boabelor menține nivelurile de cofeină destul de standardizate. Dar dacă ai o zi în care somnul nu-ți dă pace, poți crește și cantitatea de cofeină din ceașca ta de ceai. Totul depinde de cât timp este infuzat plicul de ceai și de câte plicuri folosești. În timp ce ceaiul verde este de obicei infuzat timp de trei minute pentru o aromă optimă, se eliberează mai multă cofeină dacă punga este lăsată în ceașcă pentru câteva minute în plus. Dar acest procedeu îi compromite aroma, motiv pentru care pentru o cantitate mai mare de cofeină este mai recomandat să folosim două plicuri, lăsând să infuzeze nu mai mult de trei minute. Practic, într-un ceai cantitatea de cofeină eliberată depinde de timpul de infuzare.
10.Cafeaua de origine unică este prea complicată
Cafeaua de origine unică nu este ceva specific snobilor și nici nu e ceva sofisticat. Provine pur și simplu dintr-o singură sursă, originea sa fiind trasabilă până la o anumită regiune și chiar o anumită fermă. Dar cum sursele tind să fie sezoniere, pentru a menține fluxul de cafea pe tot parcursul anului, majoritatea cafenelelor optează pentru amestecuri, constând dintr-o varietate de boabe de cafea din mai multe regiuni.