Ministerul Agriculturii insistă la Consiliul AgriFish pentru mărirea plafonului financiar pentru întreprinderile agricole primare de la 280.000 de euro la 560.000 de euro

agrifish, comisia europeana, fermieri, bani foto: Pexels.com/Karolina Grabowska

Conducerea Ministerului Agriculturii și Dezvoltării Rurale ( MADR ) a solicitat, din nou, la AgriFish ( Consiliul pentru Agricultură și Pescuit al Uniunii Europene ) creșterea plafonului de ajutor de stat de la 280.000 de euro la 560.000 de euro acordat întreprinderilor agricole primare prin Cadrul Temporar de Criză și Tranziție instituit de Comisia Europeană în 2022, pentru a-i ajuta pe fermierii din statele membre să facă față dificultăților economice provocate de războiul Rusiei împotriva Ucrainei. 

Delegația României la reuniunea AgriFish, organizată în perioada 21 – 22 octombrie, este condusă de secretarul de stat în MADR, Sorin Moise.

G4Food reamintește că propunerea a fost formulată în premieră de ministrul Florin Barbu, împreună cu omologul său bulgar, Giorgi Tahov, cu ocazia reuniunii AgriFish, din 24 iunie 2024. Cei doi miniștri au trimis în prealabil o scrisoare comisarului european pentru agricultură, Janusz Wojciechowski, cerând fie dublarea plafonului actual, fie chiar abolirea acestuia.

Răspunsul comisarului european de la acea vreme a fost că plafonul de 280.000 de euro per exploatație pentru anumite tipuri de ajutoare limitate a fost oricum stabilit ”la un nivel extrem de ridicat pentru sectorul agricol” și că ”abolirea sau dublarea plafonului maxim ar risca să creeze perturbări majore în rândul statelor membre”.

În pofida acestui răspuns, care a reflectat atunci poziția Comisiei Europene, conducerea ministerului Agriculturii de la București a revenit acum cu aceeași solicitare, renunțând însă la varianta eliminării plafonului maxim. Delegația României a mai cerut și prelungirea Cadrului Temporar de Criză și Tranziție până la 30 iunie 2025 ( acesta expiră la 31 decembrie 2024 )

În documentul prezentat la AgriFish de partea română este subliniat că ”România și multe alte State Membre au menționat de nenumărate ori în Consiliul Miniștrilor Agriculturii efectele multiplelor crize provocate de factori externi sectorului agricol, combinate cu inflația prețurilor la inputuri” și toate acestea ”au afectat grav stabilitatea economică a fermierilor europeni”.

Iată continuarea documentului:

”Fluxurile comerciale și lanțurile de aprovizionare sunt încă perturbate, ceea ce duce la volatilitatea prețurilor la inputuri, pe lângă accesul limitat la credite avantajoase.

Deoarece efectele crizelor se resimt în continuare, iar la acestea se adaugă condițiile meteorologice nefavorabile, precum inundațiile, grindina și seceta pedologică, care au afectat multe State Membre, întreprinderile active în domeniul producției agricole primare, în sectoarele de producție vegetală și zootehnie, au încă nevoie de sprijin pentru a face față crizelor.

Persistența dificultăților din sectorul agricol a fost recunoscută și de Comisia Europeană, în sensul că aceasta a decis extinderea sistematică a Cadrului Temporar pentru Ajutor de Stat ca urmare a războiului din Ucraina.

Ca răspuns la necesitatea urgentă de a furniza lichidități în sectorul agricol, Statele Membre au notificat unele măsuri de ajutor de stat în conformitate cu cerințele Cadrului Temporar de Criză și Tranziție pentru măsurile de ajutor de stat destinate sprijinirii economiei în urma războiului de agresiune al Rusiei împotriva Ucrainei („Cadrul de criză”).

Astfel, în conformitate cu punctul 62, litera (a) din Cadrul de criză, plafonul individual al unei întreprinderi din sectorul producției agricole primare este de 280.000 EURO.

Aplicarea ajutorului de stat la nivelul plafonului actual de 280.000 euro și limitarea acordării granturilor până la 31 decembrie 2024 au fost subiectul dezbaterilor dintre fermieri, guverne și ministerele de resort, în cadrul cărora s-a solicitat o nouă analiză din partea Comisiei Europene pentru a răspunde realității cu care se confruntă producătorii. În urma acestei analize, ar trebui să se decidă cât mai rapid asupra modificărilor necesare Cadrului de criză, pentru a sprijini de urgență producătorii primari și astfel a evita falimentul.

În acest sens, România solicită creșterea plafonului individual aplicabil sectorului agricol primar la 560.000 EURO/beneficiar și extinderea aplicării până cel puțin la 30 iunie 2025”.

Citește și Delegațiile României și Bulgariei au pledat, la AgriFish, pentru interesele financiare ale marilor fermieri / Comisarul Wojciechowski: „Creșterea ajutoarelor de stat ar putea crea perturbări majore în rândul statelor membre”

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Food:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *