VIDEO | „Nu există școli, nu există infrastructură”. Mihai Panfil, fondatorul Origo, critică lipsa educației în ospitalitate

Mihai Panfil, fondatorul Origo, cel care a adus cafeaua de specialitate în România. Sursa foto: colaj foto Pexels/captură video YouTube Economedia

Mihai Panfil, fondatorul Origo și promotor al cafelei de specialitate în România, atrage atenția asupra uneia dintre cele mai mari vulnerabilități ale industriei HoReCa: lipsa educației de calitate în domeniul ospitalității. Într-un interviu pentru Economedia, Panfil punctează carențele sistemice care afectează formarea profesioniștilor în acest sector.

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Food:

- articolul continuă mai jos -

Deși a lucra într-o cafenea poate părea o activitate simplă sau temporară, Panfil susține că este o școală de viață în sine, cu multiple oportunități de dezvoltare personală, mai ales pentru tineri. Este o oportunitate antrenantă şi pentru tineri, pentru că învaţă să lucreze cu o echipă şi, mai ales, să gestioneze relaţia şi să ajungă să cunoască preferinţele unor consumatori foarte diferiţi, afirmă sursa citată.

Totuși, pentru a susține o astfel de evoluție profesională, ar fi nevoie de o infrastructură educațională solidă, care lipsește aproape complet în România. „Noi suntem într-o țară în care nu am avut nicio educație de hospitality (…). Nu există școli, nu există infrastructură pentru a crea oameni și profesioniști în domeniu. Și atunci, din păcate, tot ce înveți, înveți lucrând într-un loc sau în altul, dar nu într-un mod organizat, structurat”, spune antreprenorul.

Această realitate face ca formarea baristas, ospătarilor și a altor profesioniști din domeniu să depindă exclusiv de inițiativa antreprenorilor și de experiența practică, lucru care îngreunează construirea unui standard constant de calitate.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *