Ambele, și migdalele și nucile, sunt pline de nutrienți. Dar care este cea mai bună alegere pentru sănătatea inimii, intestinelor și creierului?
Nucile sunt pline de aromă – și de nutrienți. Adăugarea unui pumn de migdale sau nuci în dieta ta este, potrivit today.com, o modalitate ușoară de a obține puțin mai multe fibre, proteine și grăsimi sănătoase, benefice pentru inima ta.
Dar, dacă trebuie să alegi între migdale și nuci, una este mai sănătoasă decât cealaltă?
Atât nucile, cât și migdalele sunt o parte foarte sănătoasă a dietei”, spune Natalie Rizzo, dietetician. Asta înseamnă că alegerea celei mai sănătoase, dintre cele două opțiuni, este, oarecum, subiectivă, explică Rizzo, și depinde de preferințele tale individuale și de obiectivele de sănătate.
Migdalele și nucile conțin, ambele, cantități bune din mulți nutrienți sănătoși, cu potențiale beneficii pentru sănătatea intestinului, a inimii și a creierului. Greu să decizi care alegere are mai mult sens în dieta ta – sau dacă ambele merită un loc.
Informații nutriționale pentru 28 g de migdale nesărate
- 160 de calorii
- 6 grame proteine
- 14 grame de grăsime
- 6 grame carbohidrați
- 4 grame de fibre
- 7 miligrame de vitamina E
- 77 de miligrame de magneziu
Informații nutriționale pentru 28 g de nuci
- 185 de calorii
- 4 grame proteine
- 18,5 grame de grăsime
- 4 grame carbohidrați
- 2 grame de fibre
- 45 miligrame de magneziu
Migdale versus nuci: Ce beneficii au pentru organism
- Proteină – Migdalele și nucile conțin proteine pe bază de plante, care vă ajută să vă simțiți plini. Proteinele susțin, de asemenea, construirea și repararea mușchilor, precum și multe alte procese ale corpului.
„Migdalele sunt o sursă bună de proteine, ( cu 6 grame proteine în fiecare 28 g de migdale), deci sunt o gustare sănătoasă pentru a vă menține sătul între mese sau pentru a mânca după un antrenament, pentru recuperarea musculară”, explică Rizzo.
În timp ce migdalele oferă 6 grame de proteine și 160 de calorii per porție, nucile vă vor oferi puțin peste 4 grame de proteine pentru 185 de calorii. Aceste numere sunt destul de asemănătoare. Dar, dacă ține cont de aportul de proteine și calorii, migdalele au un ușor avantaj.
„Pe 28 g, nucile sunt puțin mai bogate în calorii și au mai puține în proteine decât migdalele. Deci sugerez migdalele pentru eforturile de slăbire”, spune Rizzo.
- Fibre – Atât migdalele, cât și nucile oferă un mic plus de fibre alimentare, care ajută la digestie, precum și la sănătatea inimii. Fibrele vă pot ajuta, de asemenea, să vă mențineți nivelurile de zahăr din sânge și colesterol constante și vă pot ajuta să vă simțiți mai plini, după mese.
O porție de 28 g de migdale nesărate oferă 4 grame de fibre, în timp ce 28 g de nucă vă vor oferi aproximativ 2 grame. Având în vedere că toții ar trebui să țintim cel puțin 25 de grame de fibre într-o zi, o mână de migdale sau nuci vă poate ajuta să atingeți acest obiectiv.
Dar migdalele au aproximativ de două ori mai multă cantitate de fibre decât nucile. Așadar, dacă fibrele sunt una dintre principalele preocupări alimentare, migdalele câștigă.
- Grăsimi sănătoase – În timp ce migdalele și nucile conțin, ambele, acizi grași benefici pentru inimă și creier, aici excelează cu adevărat nucile.
„Nucile sunt foarte bogate în omega-3 și sunt benefice pentru inimă și creier”, spune Rizzo. Acești compuși au, de asemenea, efecte antiinflamatorii care pot ajuta la menținerea tensiunii arteriale sub control.
„Există multe cercetări serioase care leagă consumul de nuci de sănătatea creierului, în special la persoanele care sunt expuse riscului de declin cognitiv”, adaugă Rizzo. Din acest motiv, probabil că nu este de mirare că atât de mulți neurologi au spus, potrivit today.com, că mănâncă nuci la micul dejun. Ei adaugă frecvent nuci la iaurtul grecesc sau un smoothie de dimineață bogat în antioxidanți, de exemplu.
Dacă sunteți în căutarea de alimente care să susțină sănătatea creierului, nucile sunt o alegere excelentă.
- Alți nutrienți – Pe lângă fibre, proteine și grăsimi, nucile și migdalele sunt pline de o varietate de nutrienți sănătoși.
De exemplu, migdalele conțin cantități importante de vitamina E (un antioxidant care susține sănătatea pielii), precum și magneziu, care are beneficii pentru sănătatea inimii, spune Rizzo. Atât migdalele, cât și nucile sunt bogate în aminoacidul L-arginină, care și el contribuie la menținerea sănătății inimii.
În plus, nucile conțin compuși prebiotici, care susțin bacteriile benefice din intestin și microbiomul intestinal general.
Migdalele sau nucile sunt mai sănătoase?
Atât migdalele, cât și nucile sunt alimente sănătoase, care pot oferi organismului o mulțime de nutrienți benefici. Ambele sunt surse vegetale bune de proteine, fibre, grăsimi și alte vitamine și minerale care vă susțin sănătatea intestinală, sănătatea inimii, sănătatea creierului și multe altele.
Migdalele sau nucile sunt mai sănătoase? Depinde de obiectivele alimentare specifice, explică Rizzo.
Pentru cei care sunt preocupați în primul rând de aportul de proteine și fibre sau care urmăresc pierderea în greutate, migdalele sunt o alegere mai bună. Ele vor oferi mai mult din acele proteine satisfăcătoare și fibre de umplere, pentru puțin mai puține calorii.
Cu toate acestea, când caloriile nu sunt o preocupare majoră sau dacă ești mai interesat să-ți susții sănătatea creierului, nucile vor fi, probabil, o opțiune mai bună.
Oricum, totuși, orice alegere vei face, vei adăuga un aliment sănătos în dieta ta. Și, desigur, nu trebuie neapărat să alegi una sau alta. Încercați să le adăugați pe ambele într-un amestec, alături, de exemplu, de granola sau ovăz, sau într-un bol de iaurt, pentru o masă sănătoasă și sățioasă.