Dacă aveți balonare sau disconfort după ce ați consumat anumite alimente pentru micul dejun, luați în considerare ținerea unui jurnal alimentar pentru a identifica potențialii factori declanșatori, recomandă gastroenterologul Pratik Tibdewal, de la Wockhardt Hospitals Mira Road.
Majoritatea oamenilor au tendința de a mânca tipul greșit de alimente dimineața, la micul dejun, ceea ce duce la senzația inconfortabilă de balonare. Potrivit indianexpress.com, ideea este să mergi cu alimente ușoare, care sunt mai facil de digerat de către organism, menținându-te și tu sătul.
Ce să mănânci, la micul dejun, ca să nu te balonezi
Dr. Joseph Salhab, gastroenterolog, spune că există cinci alimente pentru micul dejun care te vor ajuta să-ți începi ziua cu bine, fără balonare.
Potrivit dr. Salhab, ar trebui să consumăm avocado, care conține enzime digestive ce ajută la descompunerea grăsimilor. „Dacă sunteți în căutarea unei pâină bune pentru micul dejun, alegeți-o pe cea cu un conținut scăzut de gluten și mai puțin fructan, dar care conține prebiotice, ceea ce înseamnă o producție mai mică de gaze”, a spus dr. Salhab.
Apoi a enumerat ananasul, care conține bromelaină și ajută la digerarea proteinelor. „Kiwi este un alt fruct care conține enzime digestive. La fel și papaya”, a spus el.
Dr. Salhab îi sfătuiește pe iubitorii de ceai să-l încerce pe cel de ghimbir. „Puteți folosi mierea ca îndulcitor, deoarece conține enzime digestive ce ajută la descompunerea amidonului”, a mai spus dr. Salhab.
Iată ce mic dejun, care nu balonează, recomandă un gastroenterolog pacienților săi
„Ca gastroenterolog, înțeleg importanța începerii zilei cu alimente pentru micul dejun care sunt blânde cu stomacul și nu vor provoca balonare sau disconfort. Există câteva opțiuni de mic dejun pe care le recomand pacienților mei pentru a ajuta la prevenirea balonării”, a spus Dr. Pratik Tibdewal, gastroenterology la Wockhardt Hospitals Mira Road.
- Fulgi de ovăz – Făina de ovăz este o opțiune hrănitoare și bogată în fibre, care poate ajuta la reglarea digestiei și la prevenirea balonării. „Optați pentru fulgi de ovăz simplu și adăugați toppinguri, precum fructe proaspete, nuci sau semințe, pentru aromă și nutrienți suplimentari”, a spus Dr. Tibdewal.
- Iaurt grecesc – Iaurtul grecesc este bogat în probiotice, care sunt bacterii benefice care susțin sănătatea intestinală. „Alege iaurt grecesc simplu, neîndulcit pentru a evita zaharurile adăugate care pot exacerba balonarea. Asociați-l cu fructe de pădure, pentru un mic dejun satisfăcător”, a spus dr. Tibdewal. Probioticele sunt bacterii bune care susțin sănătatea intestinală și pot reduce balonarea. „Pentru un plus de textură și aromă, încercați să adăugați fructe sau ovăz la iaurtul simplu care are culturi vii și active”, a spus dr. Anukalp Prakash, gastroenterolog la Spitalul CK Birla, Gurugram.
- Ouă – Ouăle sunt o opțiune de mic dejun versatilă și bogată în proteine, care este puțin probabil să provoace balonare, pentru majoritatea oamenilor. „Fie că sunt omletă sau fierte, ouăle furnizează nutrienți esențiali, fără riscul de disconfort gastro-intestinal”, a spus dr. Tibdewal.
- Banana – Bananele sunt ușor de digerat și delicate pentru stomac, ceea ce le face o alegere excelentă pentru micul dejun. „Sunt, de asemenea, bogate în potasiu, care poate ajuta la reglarea echilibrului fluidelor și la reducerea balonării”, a spus dr. Tibdewal.
- Smoothies – Potrivit dr. Tibdewal, smoothie-urile făcute cu fructe cu conținut scăzut de fibre, cum ar fi fructele de pădure, spanacul și bananele, împreună cu o sursă de proteine precum iaurtul grecesc, pot constitui un mic dejun satisfăcător și fără balonare. „Evitați să adăugați ingrediente precum laptele sau fructele bogate în fibre, care pot contribui la balonare”, a sfătuit el.
- Pâine prăjită cu cereale integrale – Pâinea prăjită cu cereale integrale este o sursă de carbohidrați complecși care pot furniza energie susținută fără a provoca balonare. „Adăugați avocado, unt de arahide sau somon afumat, pentru o opțiune de mic dejun hrănitoare și sățioasă”, a spus dr. Tibdewal.
Ascultați-vă corpul și evitați alimentele care vă provoacă balonare!
Este esențial să vă ascultați corpul și să acordați atenție modului în care diferitele alimente vă afectează digestia. Dacă aveți balonare sau disconfort după ce ați consumat anumite alimente pentru micul dejun, luați în considerare ținerea unui jurnal alimentar pentru a identifica potențialii factori declanșatori.
Pentru a evita balonarea, este esențial să luați în considerare mărimea porțiilor și obiceiurile alimentare, pe lângă alegerea corectă a mesei, a spus dr. Anukalp.
În plus, menținerea hidratării optime, mâncatul lent și practicarea unei alimentații conștiente pot ajuta la prevenirea balonării și la promovarea sănătății digestive.
„Mergeți la medic dacă aveți simptome persistente sau severe de balonare pentru a exclude orice afecțiune medicală de bază”, a spus dr. Tibdewal.